Champagne – Systemets bästa enligt experten

Bröllop, jämna födelsedagar eller högtidlig mottagning. Inget kan väl höja ribban som en flaska äkta champagne. Allt om vins expert Andreas Grube tipsar om nio fina favoriter för gyllene tillfällen. 

Andreas Grube

1. André Clouet Silver Brut Nature Nr 7546, 349 kr Frankrike

 

Omdöme: En pålitlig trotjänare som alltid gör jobbet. Frisk och ren i stilen, med gröna äpplen, grapefrukt och kritig mineralkänning. Ultimata aperitifskumpan.
Betyg: 4 av 5

 

2. Charles Heidsieck Brut Réserve Nr 77522, 459 kr Frankrike 

 

Omdöme: Fenomenalt god champagne, som gör sig lika bra som aperitif som till mat – såväl havets läckerheter som kyckling eller fläsk. Elegant och robust på samma gång.
Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Lyxig champagne – expertens 3 favoriter

 

3. Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée Nr 7450, 329 kr Frankrike

 

Omdöme: Bred, generös och lite smörig i stilen, med en blommig doft och smaker av mogna gula äpplen, hasselnötter och ljus choklad.
Betyg: 4 av 5

 

4. Louis Roederer Brut Vintage 2012 Nr 76510, 619 kr Frankrike

 

Omdöme: Storslaget och mäktigt vin från pålitliga Roederer. Fantastiskt gott redan idag, men kan med fördel lagras länge i källaren. Bra gå-bort-present för såväl dop som student.
Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: Så mycket socker är det i champagne och annat bubbel

 

5. Bollinger Rosé Nr 7755, 619 kr Frankrike

Omdöme: Roséchampagne av riktigt bra snitt, perfekt både som matvin och som ackompanjemang till uppsluppna samtal i sommarnatten. Fin smakrikedom och massor av finess.
Betyg: 4 av 5

 

6. Gosset Grand Rosé Brut Nr 7405, 499 kr Frankrike

Omdöme: Lyxig och lite smådekadent i framtoningen, med gott om hallon, vinbär, blodgrape och röda äpplen. Krämig och fyllig mousse och en lång eftersmak med både rödbärighet och limezest.
Betyg: 5 av 5

LÄS OCKSÅ: French 75 – recept på god champagnedrink

 

7. Pierre Peters Cuvée de Réserve  Nr 7350, 379 kr Frankrike

 

Omdöme: I mina ögon det bästa köpet under fyrahundringen. Otroligt välsnidat och elegant, med både krispig citrus och smakdjup i form av choklad och mogna äpplen. Ett riktigt fynd.
Betyg: 4 av 5

 

8. Diebolt-Vallois Prestige Brut Nr 7723, 389 kr Frankrike

Omdöme: Blommig och lite parfymerad i doften, och med snygga nyanser av vit choklad, gröna och gula äpplen och smörig brioche i smaken. Lyxig och generös.
Betyg: 4 av 5

 

9. Deutz Brut Classic Nr 7487, 439 kr Frankrike

 

Omdöme: Bra allroundskumpa som sitter snyggt både som fördrink och till fisk eller kyckling. Framför allt skiner nyanser av gula äpplen, rostat bröd och nötter igenom.
Betyg: 4 av 5