Richard Juhlins udda tips på mat till champagne
Efter 40 år har han provat sig igenom otaliga flaskor och skrivit åtta böcker om sin favoritdryck. Nu kröner champagneexperten Richard Juhlin den resan med sitt livs verk: ”Champagne Magnum Opus”, som rymmer 13 000 testade champagner.
– Just nu känner jag mig väldigt färdig då jag tycker mig ha fått med nästan allt man kan tänkas vilja veta om champagne, säger Richard Juhlin.
Hallå, Richard Juhlin, finns det mer att tillföra för dig i ämnet?
– Just nu känner jag mig väldigt färdig då jag tycker mig ha fått med nästan allt man kan tänkas vilja veta om champagne. I ”Champagne Magnum Opus” återvände jag in absurdum till mitt ursprungskoncept att poängbedöma och skärskåda varje champagne in i minsta detalj. Under några år har jag mer fokuserat på själva upplevelsen och hur man kan optimera den. Det finns mycket intressant sensorisk forskning. Det är till exempel inte bara flaskan i sig som är viktig, utan platsen man dricker den på.
Just det, champagne-hiking kallar du det. Beskriv vad det är.
– Vinälskare har lärt sig vinkunskap, provningsteknik, mat- och vinkombinationer och om glasens betydelse för doft och smak. Men även miljön vinet dricks i kommer att påverka helhetsupplevelsen. Genom platsens doft och karaktär kommer olika sidor av champagnens personlighet att lyftas fram och förstärkas. Så platsen kan alltså optimera smakupplevelsen, och jag har i min champagne-hiking valt ut de främsta platserna på jorden för att avnjuta de allra bästa champagnerna. Allt från storstäder till berg och skogar.
Vilken är målgruppen för din bok?
– ”Nördarna” har jag redan, så den här boken är bredare. Jag älskar det här ämnet och jag försöker demokratisera champagne och ta det till en bra nivå kostnadsmässigt. I dag går det att få tag på bra champagne till bra pris. När vi började dricka champagne i Sverige var det betydligt dyrare, relativt sett.
Vad är det som gör att en champagneupplevelse kan vara så speciell?
– Det är samma sak som när man dricker ett stort vin över huvudtaget, som en stor bordeaux eller bourgogne: Den kittlande känslan man får, det ger direkt en 15–17 minuters medvetandeförhöjning i kroppen. Det är en ren fysiologisk effekt som det forskats på. Detta – i kombination med vinets storhet – gör upplevelsen speciell.
Vad kan man göra själv för att maxa upplevelsen?
– Först och främst optimera alla förutsättningar. Skaffa bra glas, hitta en plats som känns rätt, tänk på temperatur och väder. Är det varmt och sommar passar en lättare champagne, kanske på enbart chardonnaydruvor. Är det vinter är oftast en champagne med mer pinot noir i bättre. Sist men inte minst: Omge dig med trevligt sällskap. Försök att inte ”bedöma” champagnen direkt utan koncentrera dig och ta in hela upplevelsen, det är mycket viktigare.
Hur kommer klimatförändringarna att påverka champagneframställningen på sikt?
– Det har blivit varmare, vilket gör det lättare att framställa champagne just nu, eftersom druvorna mognar snabbare. Men på sikt är det oroande. För standardchampagnerna spelar det inte så stor roll än, men de fina prestigechampagnerna kan bli lidande. Årgångschampagnerna kan bli färre, eftersom det inte kommer att bli lika många år då dessa går att gör.
Kan du tipsa om en klockren champagne- och matkombination som alla kan ha råd med?
– Att servera odlar-blanc de blanc tillsammans med bacon och ägg är jätteläckert. Bubblor passar bäst tillsammans med krämighet, det vet duktiga kockar som gärna kombinerar champagne med tillbehör som till exempel vaktelägg. Du kan enkelt göra samma sak hemma genom att servera ägg och riktigt knaperstekt bacon till champagne.
Hur blir man bättre på att prova champagne, kan du avslöja några knep?
– Det finns generella råd: 1. Skaffa all utrustning först. Bra glas är viktigt. 2. Prova gärna i en liten grupp, till exempel med dina närmaste vänner. Köp kanske sex sorter ni är intresserade av och ses med jämna mellanrum men prova bara en sort vid varje tillfälle. Och prova blint, det är viktigt. Det är bra att inte veta vad man dricker, för att inte ha några förutfattade meningar. Smaka och tyck och diskutera tillsammans.