Champagnehuset Leclerc Briant åldrar champagne i guldtunna.
1 av 2: Champagnehuset Leclerc Briant åldrar champagne i guldtunna. Foto: Adobe Stock
Tunnan har fodrats med 24-karat guld och kan fyllas med 228 liter vin.
2 av 2: Tunnan har fodrats med 24-karat guld och kan fyllas med 228 liter vin. Foto: GD Industries

Champagne åldrad i guldtunna snart verklighet

Champagne förknippas ofta med lyx och flärd. 

Och vad kan bli mer lyx och flärd än champagne som fått åldras i en tunna iklädd 24-karats guld?

2021, då ska den första champagnen – eller snarare vilken dryck som helst – finnas som lagrats i guld. Det är champagnehuset Leclerc Briant som ligger bakom det ultra-lyxiga bubblet.

För The Drinks Business berättade Hervé Jestin, som är ansvarig vinmakare för Leclerc Briant, att det är deras skörd från Champagne 2016 som fått äran att jäsas med stil. Tunnan från GD Indistries är gjord i rostfritt stål och har ”fodrats” med 24-karat guld. Den kan fyllas med 228 liter vin och Jestin avslöjade att tunnan, föga förvånande, varit ”väldigt dyr”.

LÄS OCKSÅ: Lär dig om champagne - snabbguide till allt du behöver veta 

Sol + guld = perfekt match?

Anledningen till att Leclerc Briant ska ha velat testa tunnan var för att metallen ska ha unika solegenskaper. Jestin berättade att det finns en resonans mellan solenergi och vin, och att han tror att det finns en ”ökad nivå av solaktivitet under den första jäsningen”.

Han menar också att drycken som fått jäsa i guldtunnan smakar helt annorlunda mot vad samma årgångsdruvor gör som fått jäsa och åldras i andra typer av tunnor. Jestin sa till The Drinks Business att han inte visste varför guldet kunde förbättra bubblet, men sa att guldtunnan, som han nu patenterat, var väldigt effektiv.

LÄS OCKSÅ: Historien bakom varför vi sabrerar champagne 

– Folk kanske tycker att ett sådant här experiment är dumt, men av en slump verkar vi ha haft en galen idé som har en kraftfull förbättring på processen.

Om två år får alltså några smaka champagnen som fått jäsa i en tunna med guld, och avgöra om det verkligen smakar så mycket bättre än om drycken fått jäsa i en vanlig tunna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!