Blått vin – här är allt du måste veta

Efter mycket om och men har tillverkningsmetoden förfinats och det blå vinet, som hittat sin väg även till Sverige, är faktiskt ett vin – på riktigt.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 2: Efter mycket om och men har tillverkningsmetoden förfinats och det blå vinet, som hittat sin väg även till Sverige, är faktiskt ett vin – på riktigt.

Anthocyanin är ett färgämne som finns naturligt i de blå druvornas skal, och bidrar till den blå färgen i blått vin.

Foto: SHUTTERSTOCK

2 av 2: Anthocyanin är ett färgämne som finns naturligt i de blå druvornas skal, och bidrar till den blå färgen i blått vin.

Rött, vitt och rosé känner vi ju till, sedan kom orange och senaste trenden är blått vin!

Varifrån får det sin färg och hur smakar det egentligen? 

Vi har smakat och gjort fyra färgglada drinkar med det blå vinet som bas.

Andra har också läst

Kanske har du sett blått vin figurera lite här och där. Det var en vinproducent i Spanien som förra året (läs 2016) lanserade det första blå vinet på marknaden vilket genast ledde till debatt. Det slutade med att spanska myndigheter beslutade att det inte fick heta vin. Nu har fler producenter börjat med blåvinsproduktion, tillverkningsmetoden har förfinats och det blå vinet, som hittat sin väg även till Sverige, är faktiskt ett vin – på riktigt.

De två oundvikliga frågorna som dyker upp vid synen av det blå vinet är:

Varifrån får det sin blå färg?

Anthocyanin är ett färgämne som finns naturligt i de blå druvornas skal. Om ett vitt vin färgas med ett koncentrat av detta ämne får det den här giftblå färgen som mer liknar spolarvätska och fluorskölj än vin.

Hur smakar blått vin?

Vi smakade på två blå viner som just nu finns på Systembolaget, Azul Mediterráneo (109 kr) och Marques de Alcantara (119kr). Båda är tillverkade av chardonnay. Doften av det första påminner om sauvignon blanc med toner av nässlor, krusbär och exotiska frukter såsom ananas och papaya. Smaken är förvånande torr och syrlig. Det smakar som ett vitt vin. Vin nummer två har även det en exotisk doft som känns lite mjukare men med en tråkig ton av svavel. Smaken är mjukare, mindre syrlig och rundare men fortfarande torr.

Vi fick även ett smakprov på två bubbliga blå viner som finns att beställa – Euphoria och Azul Frizzante. Bubblorna gör att vinet känns lite fräschare och i eftersmaken kommer en sötma som för tankarna till det lätt pärlande dessertvinet Moscato d’Asti.

Sinnena går i tilt

Men, det är något med det blå som färgar hela upplevelsen av vinet. Kanske är vi programmerade att ta avstånd från blå mat på grund av att det signalerar att någonting är giftigt. Oavsett vad – när vinet är turkos-blått går våra sinnen i tilt.

Recept på drinkar med blått vin

Det slår oss att idén med vinet är inte att det ska vara gott utan att det är kul. Ett blått vin får uppmärksamhet och drar till sig nyfikna blickar.

Vi drog därför nytta av vinets färg och skapade fyra färgstarka drinkar till vårens och sommarens fester.

Foto: Madeleine Morton

Petroleum Aperol Spritz.

Petroleum Aperol Spritz

Smakar precis som originalet men den vackert petroleumgröna färgen gör upplevelsen klart minnesvärd. Sommarens coolaste aperitif!

Till 1 drink:

4 cl aperol

2 cl soda

Blått mousserande vin

En halv apelsinskiva till garnering

Gör så här:

Fyll ett generöst vinglas med is. Häll på aperol och sodavatten. Fyll upp med blått mousserande vin och garnera med apelsin.

Foto: Madeleine Morton

Green Bellini.

Green Bellini

Det blå vinet gick från giftblått till nyttigt grönt. Hjärnan sänder signaler om att det här är en god och bra drink och därmed smakar den riktigt bra. Perfekt till den vegetariska brunchen!

Till 1 drink:

4 cl persikopuré (av 1 burk konserverad persika + 1 dl vatten)

1 dl blått mousserande vin

Färsk persika till garnering

Gör så här:

Mixa persikor och vatten med mixerstav till en slät puré. Häll ca 4 cl i ett champagneglas och toppa upp med blått mousserande vin. Garnera med en skiva färsk persika.

Obs! Persikopurén räcker till minst fyra drinkar.

Foto: Madeleine Morton

Sangria Noble.

Sangria Noble

En drink för blåblodiga våghalsar. Fräsch, syrlig och sval, precis som en adlig spanjor. Gör den x 10 i en bålskål på trädgårdsfesten och gästerna har en given isbrytare!

Till 1 drink:

1 dl blått vin

0,5 dl fruktsoda

2 msk citronjuice

Is

Jordgubbar och grönt äpple till garnering

Gör så här: 

Fyll ett glas med is, häll i vin, fruktsoda och citronjuice. Rör runt. Lägg i tunt skivat grönt äpple och jordgubbar. Garnera med jordgubbe.

Foto: Madeleine Morton

Blue Spritzer.

Blue Spritzer

En uppdaterad klassiker med en markant poolkänsla. Det är bara delfinerna som saknas för att den ska föra tankarna till Kolmården. En given drink på poolpartyt!

Till 1 drink:

Blått vin

Soda

Is

Citron till garnering

Gör så här:

Ta lite mera vin än sodavatten i ett glas fyllt med is. Garnera med citronskal eller citronklyfta.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, juni 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!