Blått vin får franska myndigheter att se rött

Man kan inte färga sitt vin blått precis hursomhelst.

Foto: ©ricka_kinamoto - stock.adobe.com

1 av 2: Man kan inte färga sitt vin blått precis hursomhelst.

På den franska marknaden är blått vin än så länge inte överrepresenterat.

Foto: ©J. Ossorio Castillo - stock.adobe.com

2 av 2: På den franska marknaden är blått vin än så länge inte överrepresenterat.

Trenden med blått vin är långtifrån död. Och drycken väcker fortfarande starka känslor, särskilt i Frankrike.

Där anklagas ännu en vinproducent för att använda syntetiska färgämnen i sin tillverkning.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Blått vin gjorde entré på den internationella marknaden 2016 och blev omedelbart en stor snackis, som Allt om Vin tidigare har skrivit om. Det iögonfallande konceptet fick snabbt kommersiell medvind och flera producenter hakade på trenden. 

LÄS OCKSÅ: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin

Bland professionella vinkännare var mottagandet betydligt svalare när det begav sig. Blått vin betraktades av många som ett osmakligt PR-påhitt. 

På flera håll i branschen ifrågasattes också huruvida vinet verkligen fått sin grälla färg på naturlig väg, som producenterna hävdade, eller om syntetiska tillsatser var inblandade. 

Acceptansen, eller åtminstone toleransen, har sedan dess gradvis ökat bland seriösa aktörer. Tre år senare hittar man till exempel en handfull kvalitetstestade blåa viner på Systembolagets hyllor. 

LÄS OCKSÅ: 9 bästa rosévinerna enligt expertjuryn

Färgdiskussionen blossar däremot fortfarande upp med jämna mellanrum. Och den förs gärna på franska. Nu senast på Korsika, där en producent har hamnat i blåsväder efter att laboratorietester fastslagit att deras vin innehåller ovanligt höga halter av artificiellt framställd blå färg, skriver thedrinksbusiness.com

Strängt franskt motstånd 

Pigmentet antocyanin finns naturligt i skalet på blåa vindruvor. Det är genom att filtrera vinet via ett koncentrat av ämnet som får man fram den giftblåa nyansen. Att tillföra ytterligare färgämnen är däremot strängt förbjudet. 

Under sådana omständigheter får produkten inte kallas för vin enligt de franska myndigheterna, som enligt gammal god sed är mycket bestämda i frågor som rör drycken. 

LÄS OCKSÅ: Rödvin kan hjälpa oss att överleva på Mars

Företaget i fråga nekar till anklagelserna men vill inte avslöja några detaljer om tillverkningsprocessen, vilket så klart inte underlättar vare sig för transparensen eller för den goda samtalstonen. 

Det är alltså inte första gången som blått vin hamnar i skottgluggen. Sommaren 2018 rasade exakt samma debatt mellan franska forskare och en annan vinproducent – som då valde att lösa konflikten genom att lansera sitt blåa vin på den spanska marknaden i stället. 

Går det att tänka sig ett framtidsscenario där det blåa vinet är en fullt ut accepterad del av den franska dryckeskulturen? 

Man kanske inte ska hålla andan i väntan på svar.

Källor: thedrinksbusiness.com, thelocal.fr 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer