1 av 3 Foto: ©Mirko - stock.adobe.com
2 av 3
Bag in box beskrivs av Systembolaget som ett klimatsmart alternativ. Samtidigt visar en studie att alkoholkonsumtionen ökar när vinet serveras på låda.
3 av 3: Bag in box beskrivs av Systembolaget som ett klimatsmart alternativ. Samtidigt visar en studie att alkoholkonsumtionen ökar när vinet serveras på låda. Foto: Adobe Stock

Vin på bag in box - en klimatsmart hälsorisk?

Osexig men praktisk när man är många. En hälsorisk för vindrickarna men ett bättre alternativ för miljön tunga glasflaskor. Vin på bag in box fortsätter att dela vinkonsumenterna i flera olika läger. 

Bag in box är den amerikanska uppfinningen från 1950-talet där syftet från början var att kunna förvara frätande batterisyra. Nästan 20 år senare är den i Sverige en stor del av svenskarnas alkoholkonsumtion och står för mer än hälften av Systembolagets försäljning. Många hyllar den som praktisk och smart när det vankas stor fest, medan vinkännare i regel inte har så mycket till övers för lådorna. Det är ett faktum att vinkonsumtionen ökat markant i Sveriges sedan boxarnas intåg, vilket Systembolaget också såg framför sig innan lanseringen i mitten av 90-talet. Spendrups som var först ut bland Sveriges importörer med önskemål om vin på låda drev ärendet till EU - som dock ansåg att det inte går att hindra en viss typ av förpackning om det inte mycket klart går att bevisa de ökade hälsoriskerna.

LÄS OCKSÅ: Klimatsmart på Systembolaget - bästa tipsen  

I november 1996 släpptes Merlot på bag-in-box i beställningssortimentet och blev snabbt så populär att den tog sin in på butikshyllorna. Snart hängde fler importörer och i början av 2000-talet kom det stora genombrottet i Sverige. 

I dag har nya röster höjts kring boxen, som genom åren varit älskad av vissa men hatad av andra. Miljömässigt är boxen nämligen bättre än både plast- och flaskalternativen, tack vare enklare transport och mindre koldioxidutsläpp. 

LÄS OCKSÅ: Ökat intresse för vin på burk 

Osexig och hälsofarlig, men miljövänlig. Vinboxen delar vinkonsumenterna i olika läger. Foto: Adobe Stock

Enligt Systembolaget finns dock förbättringar att göra kring boxvinet, för att göra det enklare att återvinna boxens olika delar i framtiden. Till exempel skulle man kunna göra både påse och handtag lättare att separera. Dessutom kan kartongen bestå av tunnare, återvunnen pappersmassa för att inte tära på naturresurserna. 

LÄS OCKSÅ: Hitta boxguldet - vinnarna 2018 enligt Allt om Vin  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!