1 av 3 Foto: ©Mirko - stock.adobe.com
2 av 3
Bag in box beskrivs av Systembolaget som ett klimatsmart alternativ. Samtidigt visar en studie att alkoholkonsumtionen ökar när vinet serveras på låda.
3 av 3: Bag in box beskrivs av Systembolaget som ett klimatsmart alternativ. Samtidigt visar en studie att alkoholkonsumtionen ökar när vinet serveras på låda. Foto: Adobe Stock

Vin på bag in box - en klimatsmart hälsorisk?

Osexig men praktisk när man är många. En hälsorisk för vindrickarna men ett bättre alternativ för miljön tunga glasflaskor. Vin på bag in box fortsätter att dela vinkonsumenterna i flera olika läger. 

Bag in box är den amerikanska uppfinningen från 1950-talet där syftet från början var att kunna förvara frätande batterisyra. Nästan 20 år senare är den i Sverige en stor del av svenskarnas alkoholkonsumtion och står för mer än hälften av Systembolagets försäljning. Många hyllar den som praktisk och smart när det vankas stor fest, medan vinkännare i regel inte har så mycket till övers för lådorna. Det är ett faktum att vinkonsumtionen ökat markant i Sveriges sedan boxarnas intåg, vilket Systembolaget också såg framför sig innan lanseringen i mitten av 90-talet. Spendrups som var först ut bland Sveriges importörer med önskemål om vin på låda drev ärendet till EU - som dock ansåg att det inte går att hindra en viss typ av förpackning om det inte mycket klart går att bevisa de ökade hälsoriskerna.

LÄS OCKSÅ: Klimatsmart på Systembolaget - bästa tipsen  

I november 1996 släpptes Merlot på bag-in-box i beställningssortimentet och blev snabbt så populär att den tog sin in på butikshyllorna. Snart hängde fler importörer och i början av 2000-talet kom det stora genombrottet i Sverige. 

I dag har nya röster höjts kring boxen, som genom åren varit älskad av vissa men hatad av andra. Miljömässigt är boxen nämligen bättre än både plast- och flaskalternativen, tack vare enklare transport och mindre koldioxidutsläpp. 

LÄS OCKSÅ: Ökat intresse för vin på burk 

Osexig och hälsofarlig, men miljövänlig. Vinboxen delar vinkonsumenterna i olika läger. Foto: Adobe Stock

Enligt Systembolaget finns dock förbättringar att göra kring boxvinet, för att göra det enklare att återvinna boxens olika delar i framtiden. Till exempel skulle man kunna göra både påse och handtag lättare att separera. Dessutom kan kartongen bestå av tunnare, återvunnen pappersmassa för att inte tära på naturresurserna. 

LÄS OCKSÅ: Hitta boxguldet - vinnarna 2018 enligt Allt om Vin  

Aktuellt just nu