Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Expertjuryn: 10 bästa vin-boxarna på Systemet

Juryn bakom Allt om Vins pris "Årets vinare" har röstat fram bästa boxvinet.

Foto: exclusive-design - stock.adobe.com / 111554839

Expertjuryn bakom Sveriges tyngsta vinpris Årets Vinare - röstade i slutet av 2018 fram en lista över det årets godaste boxvin.

Allt om Vin har plockat ut en topplista över experternas 5 röda och 5 vita favoriter.

Här är alltså Systembolagets 10 bästa viner på bag in box.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Vita:

1. Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2017, Frankrike, nr 22139, 249 kr

Systembolagets beskrivning: Fruktig, ungdomlig smak med inslag av päron, svartvinbärsblad, fläder och limeskal. Serveras vid 8-10°C till lättare fisk- och skaldjursrätter, eller syrliga getostar.

2. Monti Garbi Soave 2017, Italien, Nr 2078, 249 kr 

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av gula päron, ananas, honung och citrus. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk och skaldjur, eller till sallader.

3. Brochet Facile Sauvignon Blanc 2017, Frankrike, nr 2267, 269 kr 

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, något aromatisk, mycket frisk smak med inslag av päron, krusbär, nässlor och lime. Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller ditt vin – öppnat och oöppnat

4. Torres Las Mulas Sauvignon Blanc 2018, Chile, nr 6029, 229 kr 

Systembolagets beskrivning: Aromatisk, fruktig smak med inslag av päron, citron, ananas, krusbär och nässlor. Serveras vid 8-10°C till lättare rätter av fisk och skaldjur.

5. Pierre Chavin Côtes de Gascogne Cuvée Réserve 2017, Frankrike, nr 4108, 199 kr

Systembolagets beskrivning: Ungdomlig, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av krusbär, gröna äpplen, svartvinbärsblad, päron och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

LÄS OCKSÅ: Så ska du inte servera ditt bag in box-vin

Röda:

1. Côtes-du-Rhône Reserve 2017, Frankrike, nr 6018, 279 kr

Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av björnbär, blåbär, viol, peppar och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

2. Barone Ricasoli Formulae 2016, Italien, nr 12300, 239 kr

Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av fat, körsbär, färska örter, blåbär och vanilj. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

3. Ramos Reserva 2016, Portugal, nr 6139, 249 kr 

Systembolagets beskrivning: Fruktig smak med inslag av körsbär, kanel, hallon och lakrits. Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk- eller lammkött.

4. Terre de Mistral Reserve Côtes du Rhône Organic 2017, Frankrike, nr 10682, 269 kr

Systembolagets beskrivning: Kryddig smak med inslag av björnbär, hallon, kryddpeppar, viol och blåbär. Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.

5. Allegrini 2016, Italien, nr 3400, 199 kr

Importörens beskrivning: Kryddig, fruktig smak med inslag av fat, mörka körsbär, blåbär, choklad och lakrits.

Juryn bakom Årets Vinare:

Juryn som utser vinnarna i de olika vinkategorierna består av några av Sveriges mest erfarna vinskribenter och provare. Dessa personer har gemensamt att de regelbundet går på Systembolagets provningar för att hålla sig uppdaterade. 

Anders Melldén skriver för Svenska Dagbladet och magasinet Gourmet

Anders Röttorp är vinskribent på NTM-gruppen

Andreas Grube skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Claes Löfgren är fotograf, skribent och vinprovare och återkommande medarbetare i Allt om Vin

Gunilla Hultgren skriver om vin för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Håkan Larsson är en välkänd vinprofil från Allt om Vin och medverkar regelbundet i magasinet. 

Karsten Thurfjell bevakar vinvärlden för Sveriges Radio och medarbetar i flera vintidningar

Linda Pérez skriver för Allt om Vin och ingår i magasinets provningsgrupp 

Magnus Waern skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Maria Collsiöö skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Marie Oskarsson skriver om vin för magasinet Allt om Mat 

Mikael Mölstad skriver om vin i Allt om Vin, Svenska Dagbladet och White Guide

Nenne Wåhlander skriver om vin i bland annat magasinet Lantliv

Per Bill är landshövding i Gävle och vinskribent på Dina viner 

Peter Axelsson skriver för Munskänken och Mas Amigos

Sofia Ander skriver om vin för Nya Wermlands-Tidningen, Din Vinguide och Dryckeslistan 

Sune Liljevall skriver om vin för Arbetarbladets och hela Mittmedia