Nästan en tredjedel av alla vingårdar i Adelaide Hills finns i det drabbade området.
Nästan en tredjedel av alla vingårdar i Adelaide Hills finns i det drabbade området. Foto: PAT SCALA / AP FAIRFAX

Australiens vingårdar drabbade av skogsbränder

Skogsbränder härjar i Australien. Många personer och djur har drabbats, även flera vingårdar har brunnit ned. Nästan en tredjedel av alla vingårdar i Adelaide Hills finns i det drabbade området.

Flera vintillverkare och vingårdsägare i delar av Australien har drabbats av de skogsbränder som härjar på kontinenten. Vinregionen Adelaide Hills tros vara ett av de mest drabbade områdena. Cirka 30 procent av alla vingårdar i regionen Adelaide Hills ligger i brandzoner enligt representanter för den lokala vinindustrin. 

Det är omöjligt att utvärdera skadorna fullt ut eftersom i vissa fall är det fortfarande osäkert att återvända till vingårdarna. Vinorganisationen Wine Australia varnade för att det kommer ta tid att få en helhetsbild över förödelsen.

Många drabbade vingårdar 

Enligt uppskattningar är det en procent av landets vingårdar som finns i områden med bränder, men alla odlingar har inte skadats. Andelen drabbade vingårdar är högre i andra områden. 

Samtidigt är det inte säkert att alla vinrankor förstörs eftersom elden sporadiskt angriper fastigheter och odlingar.

Vissa vingårdar har klarat sig helskinnade

– Tyvärr är några vingårdar totalt nedbrända, medan i andra områden är vindruvorna helt intakta, utan några spår av skador, säger Kerry Treuel, representant för den lokala vinindustrin till nyhetssidan decanter.com.

Sedan i i september har 27 personer dött på grund av bränderna. Speciellt delstaterna New South Wales och Victoria är drabbade. Upp till en miljard djur kan ha dött i bränderna. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande