Foto: SVEN MOSCHITZ / SVEN MOSCHITZ

”Att göra vin i Thailand har förberett mig på klimatförändringarna”

Chefsvinmakaren Kathrin Puff är en av allt fler kvinnor som tar plats i en fortfarande mansdominerad bransch – och i brinnande tider av klimatförändringar vill hon nu gå i bräschen för att odla för framtiden. I ryggen har hon sina erfarenheter som vinmakare i Thailand.

Kathrin Puff är sedan 2018 chefsvinmakare på anrika vinhuset Kloster Eberbach i tyska vindistriktet Rheingau. Här görs rieslingviner av och även en del pinot noir.
Under tiden som chefsvinmakare i Thailand märkte Kathrin att intresset för vin växte i landet, som inte alls haft någon egentlig vintradition att tala om. Men lika stor som experimentlustan kring vilket vin som går att framställa i Thailand, lika utmanande var klimatet med den höga luftfuktigheten, med de brännande temperaturerna och monsunregnen.
– Vi växlade upp produktionen från att testa att odla pinot, till att även prova chenin blanc och shiraz. Sedan utvecklade vi det till att göra mousserande vin på den traditionella metoden, och även dessertviner, berättar Kathrin.
Ingenting var enkelt, men allt var lärorikt, menar Kathrin, som med ett varmare klimat fick göra ett hårdare jobb med vinmakningen. Erfarenheter som hon är säker på att hon kommer att ha användning av nu under sin tid som vinmakare i ett allt varmare Europa.

Foto: SVEN MOSCHITZ / SVEN MOSCHITZ

Återvände hem till Tyskland

Efter att ha tillbringat 17 år utomlands, med studier i Italien och arbete i bland annat Toscana och Nya Zeeland innan sin tid i Thailand, kände Kathrin, med rötter i Düsseldorf, att det var dags att röra på sig igen – och nu föll valet på hemlandet Tyskland.
– Tyskland är ett land jag och min man vill bli gamla i. Som flygande vinmakare har man ofta kontrakt på två tre år, sen åker man till ett annat land och så håller det på. Men nu kände vi båda att vi ville bo närmare våra familjer och uppfostra våra barn här. Jag och min man var redo för det.
Kathrin hade tidigare studerat i Rheingau, där Kloster Eberbach har sina vingårdar, och när de letade efter en ny chefsvinmakare kändes valet självklart.

Har du användning av dina erfarenheter som vinmakare i Thailand, med tanke på klimatförändringarna i dag?
– Ja, de senaste tre åren i Tyskland har varit varma med långa perioder av torka. Så från det perspektivet var det enkelt att åka tillbaka till Tyskland, för klimatet var nästan som i Thailand på somrarna, säger Kathrin.
– Man kan se det både på ett negativt och positivt sätt, de brantaste vingårdarna lider av den här långa värmen och perioderna med torka, vilket leder till att druvorna inte blir av samma kvalitet som om det hade varit tillräckligt med regn. Men helt plötsligt blir också andra vingårdar intressanta, sådana som annars setts som low eller medium range kan nu leverera på nya nivåer.
Om redan tio tjugo år kan förutsättningarna för att odla riesling och pinot noir vara annorlunda, därför förbereder man redan nu för nya tider.
– Baserat på klimatförändringarna kollar vi nu på vilka vingårdar som är värda att satsa på i framtiden. I Thailand fick vi inte heller regn när vi ville ha det, det var en regnperiod och en torr period, men då löste vi det så att vi under regnperioden samlade vatten inför torrperioden, så vi hade ändå alltid tillräckligt med vatten. 

 

Foto: SVEN MOSCHITZ / SVEN MOSCHITZ

”Vissa förnekar att klimatförändringarna faktiskt händer”

Kathrins förhoppning är att kunna skapa ett liknande system vid odlingarna i Rheingau. Men med flera vinhus som delar på marken längs floden Rhen, krävs också att alla vinmakare i området jobbar tillsammans.
– Vi pratar med varandra, men vissa förnekar att klimatförändringarna faktiskt händer, och det är ett problem. Men jag ser ändå lösningar på att kunna skapa en hållbar odling i framtiden, som att titta på nya dräneringssystem och nya druvsorter som kommer att fungera framåt, säger Kathrin. 

Läs om fler kvinnliga vinmakare här! 

Elin Börjesson skriver också om vin i tidningen Amelia