1 av 2 Foto: Africa Studio - stock.adobe.com
Andreas Grube är en av Allt om Vins vinskribeneter och experter.
2 av 2: Andreas Grube är en av Allt om Vins vinskribeneter och experter.

Årets bästa viner hittills enligt experten

Sugen på att dricka riktigt bra vin?

Här har Allt om Vins expert Andreas Grube valt ut sina favoriter bland de viner som släppts under 2020.

Med andra ord – årets 10 bästa viner hittills.

2008 Laurent-Perrier Millésimé Brut, Champagne, Frankrike, nr 75308, 589 kr 

Härligt fullödig champagne med allt man vill ha – såväl mogna äpplen, färskpressad citrus, smörig croissant och lätt nötighet. Kalasgod i dag, men kan också sparas ett tag för den som vill.

Louis Roederer Brut Premier, Champagne, Frankrike, nr 7602, 229 kr (37-cl) 

En av de absolut bästa skumporna i standardsortimentet som nu också finns som halvflaska. Lysande finns fräschör men också bra djup i smakerna och med en längd som sitter kvar evighetslänge.

2014 Rotari Rosé, Trentino, Italien, nr 7701, 129 kr 

Rosa toppbubbel från de italienska alptrakterna. Både piggt och elegant och med betydligt mycket mer smakdjup och komplexitet än du betalar för. Inget mindre än ett brakfynd.

2019 Folklore Albariño, Rías Baixas, Spanien, nr 6263, 99 kr 

Charmigt, blommigt, fruktigt – och samtidigt med klockren syra och aningen havssälta i avslutet. Toppenvin till allt som har med fisk och skaldjur att göra. Eller på egen hand.

2019 Aphros Loureiro, Vinho Verde, Portugal, nr 3932, 129 kr 

Fantastiskt sommarvin som också har sin givna plats till höstens och vinterns skaldjursmiddagar – eller bara som ackompanjemang till en plockbricka med chark och ost.

2018 Les Vieux Murs, Pouilly-Fuissé, Frankrike, nr 2484, 199 kr

Ett vin från de södra delarna av Bourgogne som bjuder på typiska smaker av färsk citrus, mogen gul frukt, flintasten och lite grillad majs. Elegant och härligt. 

2018 Chinon Fabien Demois, Loire, Frankrike, nr 2759, 120 kr 

Enkelt med riktigt kul vin, och ett bra insteg i rött från Loire. Aningen rustikt och med gott om blåbär, lingon och färska gröna örter. Sitter snyggt till svensk husmanskost.

2019 M. Chapoutier Belleruche, Rhônedalen, Frankrike, nr 75764, 129 kr Ekologisk 

En trotjänare i genren som verkligen håller stilen. Väldigt finessrikt och lätt i anslaget, med fin violparfym och gott om både svartpeppar, järntoner och saftiga körsbär. Gott till både grytor och charkplock.

2015 Château Tour Sieujean, Bordeaux, Frankrike, nr 5697, 300 kr

Klassisk Bordeauxstil med alla tydliga markörer: cederträ, tobak, svartvinbär och lite choklad. Kan med fördel sparas, men också toppengod redan i dag. Ge den gärna ett par timmar i karaff. 

2017 ÀN/2, Mallorca, Spanien, nr 70120, 259 kr 

Spännande, kul – och gott! – vin från den Mallis där du hittar rödbärighet, torkade apelsinskal, lakrits och aningen fatrökighet. Som helhet fräscht och ganska läskande.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!