Anders Melldéns filmer, Winesplaining, har gjort succé på nätet i corona-tider. Nu har Allt om Vin utsett honom till Årets dryckesprofil 2020.
Anders Melldéns filmer, Winesplaining, har gjort succé på nätet i corona-tider. Nu har Allt om Vin utsett honom till Årets dryckesprofil 2020. Foto: Stefan Bohlin

Anders Melldén är Årets dryckesprofil 2020

Anders Melldén är vinjournalisten som vill krossa myter och få oss förstå vad vin egentligen handlar om. Hans små filmer, kallade Winesplaining, har gjort succé i dessa corona-tider. Möt Årets dryckesprofil 2020, enligt Allt om Vins vinpris Årets Vinare. 

Vinjournalisten Anders Melldén har förverkligat en dröm – att göra små pedagogiska vinfilmer på sociala medier. Delvis som en reaktion mot hela naturvinsdebatten där många pratade om vin utan att egentligen förstå vad det handlar om.

– Jag ville göra det här med vin mindre nördigt, det är faktiskt inte så konstigt som många vill göra det till, förklarar Anders.

Resultatet blev en serie korta filmer som ska bjuda på gammal hederlig folkbildning. Namnet blev lite ironiskt Winesplaining – som en blinkning till alla män i femtioårsåldern som gärna ägnar sig åt mansplaining.

– Jag har ju själv fyllt femtio så det kändes som en kul grej – samtidigt som det hela blivit en stor sak – jag har ju gjort mer än tjugo filmer vid det här laget och dessutom en bok.

Aktuell med pedagogisk vinbok 

Boken fick förstås namnet Winesplaning och är en pedagogisk genomgång av det mesta man vill veta om vin. Idag är Anders Melldén egen företagare inom vin – verksamheten innefattar både vinjournalistik, vinprovning, undervisning och nu även filminspelning.

Detta var dock inget som var givet under uppväxten i Uppsala. I familjen fanns varken något större vin- eller matintresse.

– Jag blev fångad av restaurangbranschen som sextonåring under ett sommarjobb på en krog i Öregrund, jag blev otroligt nyfiken på vin samtidigt som jag tyckte detta med service var kul, berättar Anders.

Föreläsare och vinskribent

Namn: Anders Melldén 

Ålder: 50 år.

Familj: Hustru Lina och två barn, 9 och 11 år. 

Bor: Vällingby utanför Stockholm. 

Gör: Föreläsare på Vinkällan, skribent i Gourmet, Livets Goda, Törst, Whisky & Bourbon samt Svenska Dagbladet.

Aktuell: Instagramfilmerna Winesplaining och nyutkommen bok.

Första vinminnet?

– Det blev nog en del halvtorra tyskar som Moselblümchen i början – men ganska snart blev vinerna torra – en första favorit var faktisk en riesling från Dopff i Alsace.

Restaurangskola i Schweiz 

Servitörsjobben fortsatte under hela gymnasietiden och efter skolan bestämde sig Anders för att studera vidare på en restaurangskola utanför Luzern i Schweiz. Där fick han sedan praktik på en av Schweiz lyxigaste restauranger, Baur au Lac i Zürich. En lärorik tid där han också fick prova några fantastiska viner – inte minst då Sotheby’s vinauktioner höll provningar där.

– Ett oförglömligt minne är när jag fick servera trettio årgångar Château Latour från 1900 och framåt – då kunde jag ju bakom kulisserna prova lite av varje flaska.

Någon favorit?

– Absolut, jag minns 1945:an med sin enorma komplexitet och balans mellan frukt och mognad – men allt var ju en helt magisk upplevelse.

Tillbaka i Sverige blev det festvåningsarbete i Uppsala i kombination med sommelierutbildning på Restaurangakademien. Och det var nu som Anders Melldén fick utveckla sin pedagogiska talang: vinprovningar, dryckeslärare på gymnasieskolor och till slut – gästföreläsare på Restauranghögskolan i Grythyttan, nyss fyllda trettio år. 

– I samma veva fick jag frågan om jag kunde börja skriva om vin, vilket väckte tanken på en journalistutbildning – sagt och gjort, det blev ett år på Poppius i Stockholm.

För Anders Melldén skapade Poppius nya insikter – att inte bara skriva om vin som känsla utan också med en journalistisk kritisk vinkling, något han tycker finns för lite av i Sverige.

Vad är då roligast i dag – att skriva eller att prova?

– Det är jättekul att skriva, men att undervisa och prova vin är kanske ännu roligare, fast egentligen kompletterar dom varann, jag har väl en liten folkbildare i mig.

Hur går det annars med vinsamlandet?

– Jo tack, jag har en del hemma, men det är inte speciellt organiserat, det mesta är europeiskt klassiskt från Frankrike och Tyskland, inte minst Bourgogne och riesling, blandat med en del kalifornier, en liten samling shiraz från Penfolds och udda flaskor från Georgien och andra länder.

Favoritvin just nu?

– Jag måste säga druvan sangiovese – alltså Chianti- och Brunelloviner från Toscana, jag tycker dom hittat en ren, snygg stil idag som lyfter fram den inneboende elegansen hos druvan.

Närmaste framtidsplaner?

– Jag är inte så mycket för planer, det brukar ordna sig ändå – men en uppföljning på min Winesplaining-bok, ska det absolut bli.

LÄS OCKSÅ: Fler dryckesprofiler - här är nomineringarna 2020  

Motivering till priset

För att genom troget arbete i vinets värld ha skapat en plattform där folkbildning inom vin tar sig nya uttryck i filmer och böcker.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!