Naturvin ligger i tiden. Men det är inte alls enkelt att veta vad man ska välja. Experten hjälper dig.
1 av 2: Naturvin ligger i tiden. Men det är inte alls enkelt att veta vad man ska välja. Experten hjälper dig. Foto: Adobe Stock/Systembolaget
Andreas Grube är en av Allt om Vins experter.
2 av 2: Andreas Grube är en av Allt om Vins experter.

6 goda naturviner på Systembolaget – enligt experten

Sugen på att dricka ”naturvin”? 

Begreppet är minst sagt luddigt, men låt oss tolka det som viner jästa på naturlig jäst, gjorda med minimal vinmakarpåverkan och utan kemikalier i vingården.

Här är 6 bra exempel att testa på Systembolaget enligt Allt om Vins expert Andreas Grube!

7 Fuentes 2017, nr 2763, 149 kr

Omdöme: Från en av Teneriffas mest hyllade producenter. Ett vin med josig fräschör och doft och smak av färska röda bär, torkade örter, svartpeppar och en lätt rökton. Drick gärna hyfsat svalt i stora kupor.

Sopron Kékfrankos és Merlot 2017, nr 2158, 99 kr

Omdöme: Biodynamiskt odlad ungrare som på doften har lite stalliga nyanser och en ton av svamp. Smaken är desto mer fräsch, med gott om röda bär, strama tanniner och ton av flinta.

Rkatsiteli Qvevri 2015, nr 2195, 118 kr

Omdöme: Georgiskt vitt som dök upp på fasta hyllan i december, lagrat på de speciella lerkärl som i Georgien kallas just qvevri. Eget och kul, med doft och smak av fläder, pomerans och mogen stenfrukt.

 

Montirius La Muse Papilles 2015, nr 70818, 171 kr (BS)

Omdöme: Stabil och pålitlig producent som har ett antal höjdarviner från Rhônedalen i beställningssortimentet. Det här är en av mina favoriter, fräsch och härlig med syrliga lingon, färska smultron, viol och en skön kryddighet i eftersmaken.

Montirius Minéral 2014, nr 71551, 289 kr (BS)

Omdöme: Ännu en höjdare från Montirius, men den här är vit. Vansinnigt gott och fräscht med citrusfräschör, zestighet och en överton av blöt sten. Fin balans från start till mål och god både på egen hand och till mat.

LÄS OCKSÅ: Veganvin – så hittar du vin utan animaliska tillsatser 

Chateau Musar 2011, nr 7463, 339 kr

Omdöme: Jo, det här klassas faktiskt som ett naturvin: organiskt certifierat, naturlig jäst och ofiltrerat. Magiskt gott rödpang med djup, komplexitet och längd. Värt varenda krona.

Aktuellt just nu