Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

1 av 3 britter tycker inte att rött vin ska kylas

Att ställa in rödvinet i kylskåpet en halvtimme innan servering är en bra tumregel.

Foto: ©rusty elliott - stock.adobe.com

Hur pass svalt man vill ha sitt rödvin är naturligtvis upp till var och en. 

För var tredje britt tycks svaret vara ”Inte alls”. 

Andra har också läst

Det är marknadsundersökningsbyrån OnePoll som har frågat 1000 brittiska medborgare vad de tycker är den optimala serveringstemperaturen för rött vin, skriver thedrinksbusiness.com . Enkäten är beställd av chilenska vinexportören Cono Sur. 

Och britterna var tydliga i sina svar. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du hålla vinet kallt i sommar

Mer än en tredjedel av de tillfrågade var av åsikten att det är ”fullständigt fel” att dricka vin som har förvarats i kylskåp. Nästan hälften hade överhuvudtaget aldrig smakat kylt rödvin – och 29 procent menade att konceptet bryter mot allt vad vinetikett heter. 

LÄS OCKSÅ: Blir vin förstört om det förvaras länge i kylen?

Den inställningen skär sig en aning mot många vinkännares rekommendationer i frågan. Bland ett flertal experter, och många genomsnittliga vinkonsumenter, är den vedertagna uppfattningen att de flesta röda viner smakar som bäst vid omkring 17 till 20 grader. 

Det är svalare än den ”rumstemperatur” som ofta sägs vara lämpligt för just rött vin. Att ställa in rödvinet i kylskåpet en dryg halvtimme före servering brukar funka i de flesta fall.  I den här guiden ger Allt om Vins experter Håkan Larsson och Andreas Grube bra tips om serveringstemperatur för olika vinsorter. 

Smaken som avgör

I slutändan handlar allt så klart om personlig smak. Man dricker sitt vin precis så kallt eller varmt som man själv föredrar. Att normer och oskrivna regler kring vindrickande kan vara snåriga att begripa var också något som framgick framgick i undersökningen. 

LÄS OCKSÅ: Stor guide: Så kall ska din öl vara när den serveras

Där ansåg nämligen hela 46 procent att expertrekommendationer om vin ofta är förvirrande. 

Källor: thedrinksbusiness.com