Maffigt rött till kött? Om du tycker mest om det, men prova även andra vinstilar till sommarens biff.
1 av 3: Maffigt rött till kött? Om du tycker mest om det, men prova även andra vinstilar till sommarens biff. Foto: Adobe Stock
Allt om Vins vinexpert Andreas Grube.
2 av 3: Allt om Vins vinexpert Andreas Grube. Foto: Cornelia Nordström
Vad ett typiskt grillvin? Enligt myten är det ett maffigt rött vin med mycket frukt, men våga tänka fritt och annorlunda menar Allt om Vins Andreas Grube.
3 av 3: Vad ett typiskt grillvin? Enligt myten är det ett maffigt rött vin med mycket frukt, men våga tänka fritt och annorlunda menar Allt om Vins Andreas Grube.

Vin till grillat: ”Gå inte på den vanliga rödvinsmyten”

Från krispigt vita viner till maffiga fruktbomber. Ett så kallat grillvin kan handla om nästan vad som helst beroende på din personliga vinsmak och råvaran på grillen. Allt om Vins Andreas Grube berättar om vanliga myter och fördomar kring sommarens härligaste vin. 

Andreas Grube

Säg ordet ”grillvin” och de flesta av oss tänker nog i första hand på stora maffiga rödviner med gott om krydda och framfusig fruktighet. Till och med vi själva här på Allt om Vin använder det då och då, inte sällan som någon slags jargong med lätt nedsättande överton.

Men ärligt talat, både ordet och fördomen är förlegad, så låt oss lämna den inrutade boxen och i stället tänka mer fritt, OK? Grillvin kan faktiskt vara precis vad som helst – allt beror på vad det är du ska äta, själva råvaran, hur du har tänkt krydda, vilka tillbehör du ska ha, liksom faktorer som vinets serveringstemperatur. Och som alltid spelar den personliga smaken givetvis in.

När jag själv ska grilla rycker jag fram allt från krispigt vitt som riesling och sauvignon blanc tull rejäla röda som bordeaux och barolo

Den klassiska grillvinsregeln är väl att ett rött vin passar bäst, gärna då utan för mycket tanniner men däremot gärna med gott om frukt för att inte det ska uppstå en kollision i munnen då tanninerna och alkoholen i vinet möter det ofta kryddstarka från grillen: Strävhet i vinet gör att upplevelsen av hetta ökar, vilket kan vara värt att ha i åtanke. Samtidigt finns det tusen vägar runt en sådan problematik. 

Skippa chilin till strävt vin

Har du tänkt servera ett väldigt strävt vin? Jamen, då kanske det är läge att skippa den där extra chilin du tänkte använda. Och även om du råkade få med den där heta chilin så finns det lösningar för det med: det är bara att komma ihåg de klassiska vinvännerna och smakbryggorna fett och salt så löser sig åtminstone det mesta. Släng på en extra klick bearnaise, eller kanske lite hederligt smör på potatisen, så blir totalupplevelsen mer harmonisk. När jag själv ska till att grilla rycker jag fram allt från krispigt vitt som riesling och sauvignon blanc till rejäla röda som bordeaux och barolo ur garderoben på landet. Och i princip allt där emellan. Som vanligt finns det ju inga generella sanningar när det gäller att para vin och mat, men jag kan i alla fall mer än gärna dela med mig av några smakkombinationer som jag personligen gillar.

LÄS OCKSÅ: Tips på viner till sommarens grillkvällar  

Heta somrar känns det ofta härligt att grilla lättare grejer som fisk, skaldjur och grönsaker. En ung, lätt riesling kan i det läget vara magiskt gott till exempelvis grillade skaldjur, en örtig sauvignon blanc sitta som en smäck till grön sparris, och en småfet pinot gris det perfekta valet till såväl grillad fisk som kyckling. Halloumi? Fram med den välkylda assyrtikon ur kylen! Personligen tenderar jag annars att dricka lite lättare rödviner när jag grillar, som pinot noir eller enklare nebbiolo, och i min gom fungerar det alldeles lysande både under själva förfixet och sedan till maten, oavsett om det är kyckling, fetare fisk, fläsk eller nöt på bordet.

Rejäla och kraftiga rödviner

Är man ändå ute efter det där lite mer rejäla och kraftiga rödvinet med mycket frukt och struktur så är mina klassiska val oftast svartpepparkryddig syrah från norra Rhône, hyfsat ung rioja, enklare bordeaux eller röda från Sicilien. Till exempel – valen är många! Glöm heller inte att grillen kan användas för att göra desserter. Grillspett med blandade frukter till vaniljglass och ett glas moscato d’asti kan vara magiskt. Eller grillad banan med kanel och socker tillsammans med ett glas tysk beerenauslese.

Till sist ett annat tips som alltid är värt att minnas just under sommarmånaderna: håll koll på temperaturen. När termometern går upp över 25 grader och solen gassar går det fort för vinet att åka upp i temperatur. Så förvara det i kylen – även det röda – eller ta fram en helt vanlig skurhink med kallt vatten där flaskorna kan få stå. Hellre att vinet är lite för kallt än för varmt när det serveras, eftersom det snabbt blir varmare när det väl hamnar i glaset.

LÄS OCKSÅ: Maya Samuelsson om att välja vin till grillmaten