Andreas Grube
1 AV 3
Vinexperten Andreas Grube tipsar om hur du kan kombinera mat och vin
2 AV 3
Foto: Valentyn Volkov / Adobe Stock
3 AV 3
Andreas Grube

Vin och ost – 3 klassiska kombinationer att testa i helgen

Ost och vin är underbart och bästa vänner i smakvärlden.

Här tipsar Allt om Vins Andreas Grube om några klassiska och läckra kombinationer – riktiga smaksensationer. 

Rött och vitt till både hårdost, getost och mögelost att njuta av i helgen. 

Andreas Grube

Ost och vin är alltid en ljuvlig kombination men vad är tricket för att uppnå mesta möjliga smaksensation? Som vanligt är det allra bäst att låta de egna smaklökarna bestämma, men en god idé är att para vin och ost från samma region, till exempel en Pecorino Poscano med en sangiovese från Chianti eller Montalcino. 

Låt intensiteten avgöra

Ett annat knep är att para ost och vin efter intensitet: en vällagrad ost kan behöva ett rött vin med struktur och tanniner, medan en lättare och syrligare ost paras bättre med friska och lätta vita viner.

Andreas Grube tipsar om tre klassiska och goda kombos:

Hårdost som cheddar, parmesan eller comté till cabernet sauvignon, sangiovese eller Rioja

Frisk getost till en sancerre eller en chablis. Kan inte bli fel!

Salt och smakrik mögelost som Stilton eller Roquefort med sötvin från Sauternes eller Tokaij. Mums!