Som utlänning undrar man hur italienarna orkar sitta så länge och äta, tills man själv är där, berättar vinskribent Åsa Johansson. Men de heliga familjemiddagarna, har för de flesta, fått ett uppehåll nu under corona-tider.
1 av 2: Som utlänning undrar man hur italienarna orkar sitta så länge och äta, tills man själv är där, berättar vinskribent Åsa Johansson. Men de heliga familjemiddagarna, har för de flesta, fått ett uppehåll nu under corona-tider. Foto: WILLIAM PERUGINI / william87 - stock.adobe.com
Åsa Johansson återkommer regelbundet som vinskribent i Allt om Vin.
2 av 2: Åsa Johansson återkommer regelbundet som vinskribent i Allt om Vin.

Vin och mat – italienarnas heliga middag med familjen

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här berättar hon om hur det traditionsenligt går till under italienarnas heliga familjemiddagar och tipsar om fem goda italienska viner till middagen.

I Italien är maten helig. Minst sagt. Det vet alla. Men som utlänning blir man förvånad över hur stor plats maten tar upp av vardagen och hur mycket man pratar om mat i Italien. Efter frukost börjar man prata om vad man ska äta till middag. Och under middagen diskuterar man vad man ska äta till lunch. Och så där håller det på. 

Maten är alltid närvarande. Även när man inte äter. Jag tror att skulle någon analysera italienarnas meddelanden på whatsapp skulle de upptäcka att de flesta handlar om mat. Hos vilken slaktare köper du köttet? Har du sett att det har kommit ut en ny nutellakräm? Vilket vin passar till kycklingen? Frågar du Maria hur hon gör den där soppan? 

Äter tillsammans

Det handlar om smak men ännu mer om att vara tillsammans. Mat är gemenskap. Maten är vi. Aldrig att man skulle låta någon äta ensam. Eller låta någon vänta inne på rummet medan kompisen med familj äter klart. Kommer någon hem sent så väntar man med att äta, även om resten av familjen håller på att dö av hunger. För man äter tillsammans. 

LÄS OCKSÅ: Rött vulkanvin från Sicilien 

Kan du då tänka dig hur helig söndagslunchen är, den man laddat inför under hela veckan? Det är då man samlas. Vänner, familj, grannar. Det är liv och stoj. Ingenting är klart innan man kommer och fy dig om du kommer i tid, eller hemska tanke, för tidigt. Man kommer minst en kvart för sent och för att allt ska serveras varmt lagar man klart det sista när alla gästerna är på plats. Så det är bara att gå in i köket och hjälpa till, bland rykande kastruller, kindpussar och oftast stora skratt. 

Duka brukar man också få göra, medan någon häller upp ett glas bubbel som man får i handen i förbifarten. Det är liv, det är rörelse och hög ljudnivå. Barnen brukar få små bitar med parmesanost för att stilla hungern och orka vänta till alla gäster har kommit. 

Sitter länge

Själva lunchen är fest. En fest i doft och smak och gemenskap. Långkok, den där grytan som fått stå och koka i timmar. Mormors recept. Det nybakta brödet. Säsongens grönsaker som smakar himmelskt med endast en nypa salt och lite jungfruolja. Vinet är en del av allt detta. Det hjälper till att höja nivån men är aldrig viktigare än personerna som dricker det. 

LÄS OCKSÅ: Årets bästa röda boxar enligt expertjuryn 

Som utlänning undrar man hur italienarna gör för att sitta så länge vid bordet. Tills man själv är där. För då är det inget konstigt att ett par timmar försvinner i ett nafs mellan förrätt och huvudrätt. Man skålar, men i Italien räcker det med att hålla upp glaset i luften och säga cin cin eller salute! Man behöver inte titta varandra i ögonen och stelt vända blicken till höger och sedan till vänster. 

Nej, klingande glas, höga skratt, mycket mat och gott vin, det är receptet för en riktig italiensk söndagslunch.

Åsa Johanssons vintips till en italiensk middag

Zanotto,Col Fondo, nr 70747, 189 kr, BS, beställningsvin

Omdöme: En annorlunda Prosecco, en så kallad Colfondo där jästfällningarna är kvar i flaskan. Mustigt, torrt och härlig friskhet. Passar utmärkt till ost- och charkbricka.

Luigi Voghera, nr 74093, 139 kr, BS, beställningsvin

Omdöme: Ett friskt persiko- och pärondoftande vin med toner av sötmandel, gjort på druvan Arneis från Piemonte.  Passar till lätta pastarätter och ljust kött. 

Borgogno Barbera d'Alba Superiore, nr 74201, 169 kr

Omdöme: En härligt mjuk och rund Barbera från Piemonte med en massa mörka bär, plommon, blåbär, choklad och vilda örter. Passar till kött och mustiga grytor. 

Brunello di Montalcino, nr 42302, 259 kr 

Omdöme: En elegant körsbärsdoftande Brunello di Montalcino med elegant fatkaraktär av choklad, läder och söt krydda. Passar utmärkt till proteinrika huvudrätter.

Acinatium, nr 2395, 149 kr

Omdöme: Det räcker med en skål enkel vaniljglass till detta vita dessertvin från Veneto, gjort på druvan Garganega. Det doftar torkade aprikoser, honung och apelsinmarmelad och med en härlig friskhet som väger upp sötman. Ett värdigt avslut till en italiensk söndagslunch. 

Aktuellt just nu