Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Njut av vin och choklad - vår guide hjälper dig att kombinera rättNjut av vin och choklad - vår guide hjälper dig att kombinera rättNjut av vin och choklad - vår guide hjälper dig att kombinera rätt
1 AV 2
Njut av vin och choklad - vår guide hjälper dig att kombinera rätt
Foto: Matilda Lindeblad
2 AV 2
Foto: / Fotograf Matilda Lindeblad AB

Vin och choklad i kombination - så blir det allra godast!

Vin och choklad kan passa bra ihop, om du väljer med omsorg. Här får du Maja Berthas guide till de godaste smakkombinationerna. 

Det finns många åsikter om choklad och vin i kombination och många av de skeptiska fraserna bygger på förlegad kunskap eller trångsynthet, men har man bara en gnutta experimentlusta och ett öppet sinne så är kombinationerna i det närmaste obegränsade! För den som vågar korka upp en flaska sött vin öppnar sig en helt ny värld av möjligheter där vinstilarna är lika många som de allehanda chokladsorterna. Sött och sött upplevs som mindre sött säger man, och visst ligger det något i det. Men framför allt gäller det att hitta kombinationer där en av sidorna inte tar överhanden, så balans och karaktär är att sträva efter. 

Mjölkchoklad och rödvin

Vin och pralin hör ihop tycker många livsnjutare, men välj med omsorg!Vin och pralin hör ihop tycker många livsnjutare, men välj med omsorg!Vin och pralin hör ihop tycker många livsnjutare, men välj med omsorg!
Vin och pralin hör ihop tycker många livsnjutare, men välj med omsorg! Foto: Matilda Lindeblad

Kombinera gärna lättare chokladsorter (såsom vit choklad och mjölkchoklad) med lättare typer av viner. Men om du vill prova något överraskande ska du stoppa en bit mjölkchoklad i munnen och skölja ner med ett hederligt rödtjut. Här tar mjölkchokladens feta kolakaraktär helt över och demonterar det röda vinet tills det bara blir en Werther’s Original kvar! Visst låter det spännande?

När vi kommer till mörk choklad så finns här lika många varianter och stilar som det finns viner på systembolagshyllorna, allt beroende på vilka bönor som använts och vart dessa har odlats. Vissa chokladsorter är mycket fruktdrivna, nästan så att det ger upplevelsen av att vara smaksatta med frukt eller bär. Dessa kommer oftast från Madagaskar, delar av Venezuela och Papua Nya Guinea och passar fint med söt-sträva starkviner med tydligt fruktig karaktär. I denna kategori hittar vi bland annat unga portviner, spansk monastrell, ung Banyuls och röd muskat. Om vi i stället kommer över en choklad som är åt det jordiga och rostade hållet så är det fördelaktigt att välja viner med en liknande klang, såsom Madeira eller Tawny Port.  

Själv njuter jag i fulla drag av en näve Polly till min klassiska rioja

Undvik tanninrikt vin

På rödvinsfronten får vi en utmaning. För här är vi inte alls ute efter en söt och dessertartad kombination utan vill i stället ha en torr och stram kontrast. Smakerna får alltså gärna krocka i munnen.  Se dock till att inte välja ett alldeles för stramt eller tanninrikt vin - då kan upplevelsen bli alltför svårsmält.  Vill man göra kombinationen mer lättillgänglig går det fint att möta upp vinet med lite substans genom att byta ut den rena chokladbiten mot en krämig tryffel eller en bit kladdkaka. Då gör fettet sitt och ger en både mjukare och snällare smakupplevelse. Till sist, glöm inte att hitta dina egna specialiteter. Själv njuter jag i fulla drag av en näve ”Polly” till min klassiska rioja!

GUIDE: 5 kombinationer som fungerar extra bra! 

Mörk choklad + rött fruktigt vin

Mjölkchoklad + starkvin 

Mörk choklad i fruktig stil + starkvin 

Chokladkräm med olivolja, havssalt och rostat bröd + torr sherry 

Vit choklad + sött vin 

 

 

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin oktober 2015.

Av Maja Berthas