Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vin och mat

Publicerad 21 feb 2018 13:47

Vilket vin passar till chark?

Håkan Larsson tipsar om fyra viner som passar finfint till olika charkuterier.

Håkan Larsson tipsar om fyra viner som passar finfint till olika charkuterier.

1/3

Foto: Shutterstock

Pierre Sparr Pinot Gris Réserve.

Pierre Sparr Pinot Gris Réserve.

2/3

Barbera d'Alba Busije.

Barbera d'Alba Busije.

3/3

Hej Håkan!

Vi är ett gäng som provar vin och mat i kombination, och nu handlar det om chark i olika former. Kan du ge tips på fyra viner i rimlig prisklass som kan vara spännande till?

Ann-Marie i Östersund

HÅKAN LARSSON SVARAR:

Hej där!

Kul idé och en utmaning - det är lätt att tro att all chark passar till samma vin, men steget är långt från torkat fläsk till rökt vilt.

Därför tycker jag ni ska prova fyra viner av olika slag; inget kommer att vara perfekt till allt men ni får en rolig övning där säkert uppfattningarna kommer att variera. Precis som de ska göra!

Mont Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc.

Först ett smakrikt, torrt vitt: 2016 Mont Redon Côtes-du-Rhône Réserve Blanc (nr 2813, 110 kronor) är kryddigt och blommigt med bra pondus och stadig alkohol - ändå friskt nog att möta sältan i maten.

LÄS OCKSÅ: 7 tips till den perfekta ostbrickan

Sen ett vin av smaktypen milda och delikata: 2015 Pierre Sparr Pinot Gris Réserve (nr 2190, 109 kronor) är kryddigt och mjukt med vänliga syror och liten sötma, går utmärkt ihop inte minst med det rökta.

Minuty Prestige Rosé.

En rosé av hög klass är förnämligt till chark av många slag. Smaka utmärkta 2016 Minuty Prestige Rosé (nr 79353, 145 kronor) och njut av röda bär, blodapelsin och snygga mineraler.

Kanske förvånar det att jag bara tar med ett rött vin, men många röda är inte charkvänliga; alltför hög alkohol och tuffa tanniner skär sig mot det kallskurna. Rött charkvin ska ha mjuk frukt och intensiv fruktsyra, och det får gärna vara italienskt. Prova 2015 Barbera d'Alba Busije (nr 75722, 109 kronor).