Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Här är bästa tipsen när du vill matcha vin och öl med vegetarisk mat.
Här är bästa tipsen när du vill matcha vin och öl med vegetarisk mat.
Här är bästa tipsen när du vill matcha vin och öl med vegetarisk mat.
Här är bästa tipsen när du vill matcha vin och öl med vegetarisk mat. Foto: Adobe Stock

Välja vin och öl till vegetarisk mat - här är bästa tipsen

Utgå ifrån matens ursprung när du serverar dryck och välj rätt tillbehör. Goda tumregler som hjälper dig att kombinera vegetariska rätter med vin och öl. 

Rätt tillbehör lyfter vinupplevelsen 

Att kombinera vin och mat till himmelska smakupplevelser är en sann konst som många ägnat sig åt genom tiderna. Kokböcker med vintips avlöser varandra i en strid ström, men när det kommer till dryck och vegomat finns inte lika mycket skrivet. På sajten Ekovin, som skriver om ekologisk och vegetarisk mat, tipsar man om att undvika de kraftigaste rödvinerna till maten och i stället välja lättare vin om det är rött som önskas. Systembolaget slår ett slag för vitt vin och rosévin till det vegetariska köket, särskilt om det handlar om maträtter baserade på pasta eller ris med grönsaker.   

En av hemligheterna bakom lyckade vin- och matkombinationer är de så kallade smakbryggorna, till exempel salt, syra, ost, smör och grädde - som balanserar vinet och maten. Handlar det om vegetariska rätter kan man byta ut till exempel smör och grädde till växtbaserade alternativ som oljor, havre- eller sojagrädde. 

Råa grönsaker kan vara klurigt att matcha med vin, men med smakbryggor fungerar det bättre. Foto: Adobe Stock

Är det en rätt med råa grönsaker kan det vara lite klurigt att kombinera rätt, men även där är ett bra tips att tänka på tillbehören. En krämig dressing, bröd, rostade frön och så vidare bidrar till en godare smakupplevelse. 

För dig som vill förkovra dig i ämnet är Peter Streifferts bok Vego & vin en stor kunskapskälla. Här får du tips både på guldkombinationer att prova och svårlösta fall att undvika. Tomat och ägg kan till exempel vara svårare att matcha än örter, linser, bönor och nötter, menar Streiffert. 

LÄS OCKSÅ: Råa grönsaker till vinet - så blir det som godast  

Öl med låg beska 

Det finns förstås en stor variation inom vegetarisk mat och mycket handlar som sagt om att tänka ursprung. Handlar det om heta grönsaksrätter i asiatisk stil passar ljust lageröl med låg beska bra, men även fruktig IPA, speciellt till indisk mat. Veteöl som ofta har en frisk smak går också fint ihop med många grönsaksrätter. 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du kombinerar vin och mat  

Cider och must - alkoholfritt alternativ 

Kanske föredrar du annan dryck och då kan cider vara något för dig. Vill du köra enligt fransk modell så provar du cider från Bretagne eller Normandie ihop med till exempel crêpes och galettes, med valfri fyllning. Även pajer med svamp och/eller grönsaker som bas fungerar fint ihop med aromerna i cider och must. För dig som väljer ett alkoholfritt alternativ är just cider och must också goda val till grönsaksbaserade rätter.