Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Välj rätt vin till pasta: ”Såsen är hemligheten”

Variation, omväxling, enkelhet – att para vin och pasta är både kul, lätt och gott. Och kom ihåg att det inte bara behöver vara rött till maten – vitt och bubbel har också sin givna plats.

Säg pasta och vin och de flesta av oss tänker nog genast på röda viner som sangiovese från Toscana, nebbiolo från Piemonte eller kanske nero d’avola från Sicilien. Och visst, det är alla fantastiska viner som passar till en uppsjö av pastarätter. Men samtidigt är pasta så mycket mer än köttigt mustiga grytor; det kan ju faktiskt lika gärna handla om lätta delikata skaldjursanrättningar eller fräscha grönsaksrätter.

Nyckeln till framgång är i alla lägen: fokusera på såsen. Se själva pastan som en vit duk som du kan måla precis som du vill för att bäst passa dina smaklökar och ditt vin – även om pastan så klart gärna får vara hemlagad, eller åtminstone köpt färsk.

LÄS OCKSÅ: Vitt vin till kött - därför ska du experimentera 

Men, om vi glömmer de röda vinerna en stund och i stället fokusera på de vita. Vad passar?

Nyckeln till framgång i alla lägen: Fokusera på såsen. Se själva pastan som en vit duk som du kan måla precis som du vill

 Skaldjurspasta av olika slag, som exempelvis vongole, musslor eller havskräftor, formligen skriker efter vita viner med krispighet och fräschör. En sauvignon blanc med både citrustoner, örtighet och tropisk fruktighet sitter som en smäck här, och det gör även rieslingviner, gärna då en variant som också har fyllig frukt. Eller varför inte något mousserande från Trentodoc, eller fransk crémant?

Skaldjurspasta, som till exempel med musslor eller kräftor, skriker efter krispiga och fräscha vita viner.Skaldjurspasta, som till exempel med musslor eller kräftor, skriker efter krispiga och fräscha vita viner.Skaldjurspasta, som till exempel med musslor eller kräftor, skriker efter krispiga och fräscha vita viner.
Skaldjurspasta, som till exempel med musslor eller kräftor, skriker efter krispiga och fräscha vita viner. Foto: Ove Lindfors

Bubblande rosévin passar fint

Satsar du på att krydda anrättningen med chili och vitlök tycker jag att en torr pinot gris är fullkomligt lysande med sin lite feta munkänsla som slipar av kryddighetens vassaste kanter. Även när det gäller örtiga pastarätter passar vitt vin klockrent, som med en hemmagjord pesto. Här kan det vara kul att experimentera lite med receptet till peston; den klassiska varianten med basilika och pinjenötter är ju alltid god, men våga prova andra kombinationer också – persilja och pistage, jordnötter och koriander, basilika och valnöt. Möjligheterna är oändliga.

Oavsett vilken pestoväg du väljer är tricket att låta den gröna örtigheten få styra vinvalet. Även här kan en sauvignon blanc från exempelvis Nya Zealand fungera utmärkt, men också en österrikisk grüner veltliner eller en bubblande rosé av bättre snitt kan sitta klockrent.

Välj vitt vin med rondör

En pasta primavera, på färska grönsaker i säsong – vårlök, kronärtskocka, sparris och liknande – är också både väldigt enkelt att göra och bjuder på många möjliga val av vin. Personligen tycker jag att ett vitt vin med lite mer rondör gör jobbet snyggt. Spana exempelvis efter soave eller vermentino på hyllan.

LÄS OCKSÅ: Andreas Grube om vin till grillat: ”Gå inte på rödvinsmyten” 

Tomater då, som ju är så vanligt i många italienska pastarätter? Jodå, även här kan det fungera med vitt, beroende på tillbehören i övrigt. En sval Alsaceriesling kan vara hur gott som helst till en kryddstark penne arrabiata: syran i vinet möter upp syran i tomaterna, och samtidigt hjälper fruktigheten och honungstonen till att dämpa känslan av hetta.

Lättare rött utan för mycket tanniner

Men vanligen föredrar jag ändå rött till en klassisk tomatsås, och då gärna ett lättare rött, utan för mycket kropp eller tanniner. I takt med att du adderar fetare och smakrikare ingredienser i grytan – grädde, kött, smör, ost – kan du också kliva upp några pinnhål på fyllighetsstegen.

Såklart har också bra rödvin sin givna plats på bordet när det vankas pasta. Och här är mitt råd: även om maten är rustik kan du gärna satsa lite extra på vinet. ”Pastavin” eller ”pizzavin” säger man ju ibland lite svepande för att beskriva ett enklare rödtjut som klunkas ur vanliga dricksglas till pastan, men en enkel pastamiddag kan vara en storslagen fest för smaklökarna, och för att uppnå största möjliga smaksuccé tycker jag att vinet ska få ta plats. Unna dig en brunello di montalcino till din bolognese, eller en barolo till risotton. Det är både du och rätten värd.

Till sist: kom också ihåg att använda schyst vin i själva matlagningen. En bra chianti i ragun i stället för en blek box gör enorm skillnad, och att köra budget i matlagningen är helt enkelt en smula dumsnålt. Låt både maten och vinet skina!