Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Tv-kocken: "Det är lite som att flytta hemifrån"

Tv-kocken och matkreatören är numera utbildad sommelier.

Foto: Magnus Skoglöf

1 av 2

2013 vann Jennie Walldén "Sveriges Mästerkock" där den här trion utgör jury.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4

2 av 2

Det blir allt vanligare att kockar vill lära sig mer om vin och läser till sommelier.  En av dem är Jennie Walldén, som nyligen avslutade sin sommelierutbildning på Vinkällan i Malmö.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur stort var ditt intresse för vin innan du började din sommelierutbildning? 

– Mitt fokus har förstås varit på matlagningen men är man intresserad av mat så följer ju intresset för dryck med. Jag har väl varit generellt småintresserad men hade inga djupare kunskaper om vinvärlden. 

Har man som kock lättare att ta till sig vinkunskap jämfört med någon som inte jobbar med mat?

– Vad det gäller de praktiska bitarna, skulle jag svara ja. Jag jobbar ju dagligen med doft och smak och letar efter balans i min matlagning, och är ju van vid att känna igen och definiera smaker. Vinet blir som en extra dimension till det. Och jag har lätt för att tänka ut rätter som ska passa till olika vintyper. Men vad det gäller teorin, olika druvor, klimat, regioner och så har man ingen fördel.     

Hur tänker du när du matchar maten på din restaurang med vin? 

– På restaurang Namu serverar vi koreansk mat med skånska influenser. Det finns både umami, hetta, syra och sötma i maten och det är inte det lättaste att sätta vin till alla gånger. När vi startade restaurangen provade vi hundratals viner för att plocka ut till vår relativt korta vinlista. Det tog ett tag att knäcka nöten, men vi kom fram till att viner med markerad friskhet passar generellt bra, viner med lite högre sockerhalt matchar rätter med hetta i kryddningen och rödvinerna ska helst inte ha för häftiga tanniner.   

Jennie Walldén

Ålder: 42 år

Familj: Maken Jonas och barnen Douglas 10 år och Dante 8 år.   

Gör: driver sedan 2015 restaurang Namu i Malmö, jobbar som matkreatör och tv-kock. 2013 vann Jennie Sveriges Mästerkock.

Aktuell: Nybakad sommelier och har även just släppt kokboken Mycket smak på nolltid, Bonnier Fakta.

Dricker helst: Alltid helst champagne

Några favoritdruvor?

– Sauvignon blanc funkar ofta jättebra till min mat liksom riesling. Pinot noir från Nya världen och shiraz från Barossa i Australien går också jättebra.   

Jag läste på Namus meny att ni serverar matcocktails. Vad är det?    

– Helt enkelt cocktails som man dricker till maten, precis som man gör mycket i till exempel USA. Jag tycker själv att det är fräscht och kul. Vi gör våra matcocktails lite mindre söta och ganska syrliga och ofta med en kryddighet av till exempel ingefära eller sichuanpeppar. 

Vad var det bästa med att utbilda sig till sommelier?

– Det absolut roligaste var att det öppnade sig en helt ny, fantastisk värld. Som vuxen är det sällan man får nörda ned sig i något, att lära sig en massa nytt. Lite som att flytta hemifrån och lära sig att laga mat. Det är en stor glädje!