Tänk så här när du ska välja vin till karljohansvampen

Risotto med karljohansvamp är en klassiker.

Foto: Shutterstock

1 av 2

Om du gillar vitt vin passar druvan chardonnay utmärkt till karljohansvampen, säger vinexperten Gunilla Hultgren Karell.

Foto: MIKAEL SJÖBERG

2 av 2

Karljohansvampen är för många den godaste svampen man kan äta. Matländer som  Frankrike och Italien är stora importörer. 

Här är vinexperten Gunilla Hultgrens Karells tips på hur du ska tänka när du väljer vinet till.

Själv föredrar hon stekt karljohansvamp med lite grädde och pasta till.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

För den som vill dricka rött vin till svampen tycker Gunilla Hultgren Karell att det inte får vara ett för kraftigt vin.

Välj lättare röda viner

– Jag tycker att man ska välja ett vin från italienska distriktet Piemonte. Vinerna har lite skogstoner i sig och passar därför utmärkt, säger hon.

Bra val är:

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2016, nr 22300, Piemonte, Italien, 119 kronor

Smakrikt, kryddigt med toner av körsbär, violer och en pigg fräschör.

Och bäst är det att inte krångla till maten för mycket. Hon föredrar pasta till.

LÄS OCKSÅ: Recept karljohansvamp och pasta  

För den som föredrar vitt vin är det bäst att välja ett smörigt vin.

Chardonnay passar bra

– Välj ett vin med druvan chardonnay. De vinerna är smöriga, smakrika och fylliga.

Då lyfter smakerna i svampen och vinet varandra.

Bra val är: 

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2017, nr 6463, South Australia, Australien, 89 kronor

Fylligt med drag av ananas, äpplen och en lätt smörig ton. Frisk syra som ger lite driv i smaken.

LÄS OCKSÅ: Bästa vinerna till pasta