Flambera mera - våga prova att tända eld på spriten. Gästerna blir imponerade samtidigt som smakerna i maträtten förstärks.
Flambera mera - våga prova att tända eld på spriten. Gästerna blir imponerade samtidigt som smakerna i maträtten förstärks. Foto: Stefan Wettainen

Tänd eld på spriten - flambera mat, dessert och drinkar

Att flambera handlar både om att skapa show och förstärka smakerna i maten. Helt klart är det ett kul sätt att briljera inför middagsgästerna på. Kocken och skribenten Jens Linder ger dig proffstipsen du behöver. 

Att tända eld på sprit i mat har två syften. Det ena är skapa lite show. Förr i tiden var det på mer tjusiga restauranger vanligt att hovmästaren rullade in serveringsvagnen till rätter av till exempel hummer och oxfilé för att låta konjak flamma upp inför hänförda gäster. Det andra syftet är helt enkelt att koncentrera dryckens aromer i maträtten. Därför är metoden lämplig när råvarorna i stekpannan inte ska koka så länge, till exempel skaldjur eller mört kött. Vanliga eldade varmrätter var och är pepparstek, förälskade havskräftor och andra skaldjur. 

LÄS OCKSÅ: Vinets smakfiender - bara en myt?  

Bjud på en flamberad dessert 

Också desserter flamberas titt som tätt. Glasbomber, flamberade frukt, couper och andra spektakulära kreationer. När bananen ännu stod högt i kurs inom det gastronomiska var det vanligt att dessa fick flamma upp med rom eller likör.  Körsbär och ananas är andra lämpliga frukter. Crêpes Suzette är en klassiker där pannkakor flamberas med Grand Mariner, apelsin-curaçao eller ibland konjak. I Sverige förekom förr att plättar med hjortron flammades med punsch. Vid jul har britter och andra ännu kvar seden att sätta fyr på spritiga fruktkakor (plum pudding och Christmas pudding).  

Stämningshöjare - brinnande cocktails 

Även drinkar kan flamberas. En envis återkommande är att brinnande Sambuca men andra sorter som antänds både till som dryck och i mat är bland andra Amaretto, Calvados, Cognac, Gin, Grand Marnier, Kahlúa, Rom, Vodka och whisky. Även om det är mindre smart att elda upp riktigt exklusiv sprit, eftersom en del av aromerna kan förändras till det sämre. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig sabrera och briljera på nyårsfesten  

Vill man av någon anledning inte flambera går det bra att låta spriten sjuda ihop i stället ner. Men då missar man lågorna som, särskilt i ett matrum med dämpad belysning, ger en så effektfull verkan. 

Pernod-flamberad hälleflundra. Foto: Stefan Wettainen

Pernod-flamberad hälleflundra 

Det här är en lättlagad och njutbar rätt, som både kan serveras som en del av en flerrättersmiddag bara som den är eller som ensam varmrätt med potatis i olika skepnader: pressad eller mos. 

4 portioner

800 g filé hälleflundra eller annan fast fisk i fyra bitar

1 tsk flingsalt

1 dl pernod

½ liter grönsaksbuljong eller hönsbuljong

250 g frysta, tinade sojabönor

till serveringen: pressad potatis, kokt potatis eller potatismos

1. Salta fiskbitarna runtom och låt gärna stå en halvtimme i kylen. Rör ihop parmesansmöret (se eget recept).

2. Koka upp buljongen i en vid kastrull eller annan panna. Lägg i bönorna och låt sjuda i tre minuter. Fiska upp bönorna och håll dem varma (till exempel genom att låta dem ligga i en djup talrik med en flat tallrik över). 

3. Lägg i fisken i kastrullen, koka upp och sätt på locket. Ta av från värmen och låt stå fyra minuter. Häll av buljongen ovanpå bönorna. 

4. Ställ kastrullen på spisen och låt bli lite varm. Häll pernoden över fisken och tänd på. Låt brinna ut. 5. Lyft upp bönorna ur buljongen och fördela på fyra varma tallrikar. Lägg på en fiskbit på varje. Toppa med parmesansmör och lite riven parmesan. 

Parmesan-smör

Ett lättrört smör som passar till all möjlig ångad, kokt eller stekt fisk.

4 portioner

100 g rumstempererat smör

1 tsk olivolja

1 dl grovriven parmesan (cirka 60 g)

½ tsk finhackad vitlök

1. Rör samman alla ingredienser. 

2. Låt gärna stå en kvart i kylen.

Text: Jens Linder 

4 viktiga kocktips när du flamberar

1. Häll inte på för mycket alkohol då kan flammorna bli så höga att ögonbrynen blir svedda. Och maten kan få för stark smak av spriten.

2. Var noga med inget lättantändligt material finns i närheten.

3. Se även till att locket på stekpannan eller sautuesen finns till handa. I nödfall kan man då kväva den.

4. Jobba med rak rygg. Hukar man över elden, kan lugg eller ögonbryn svedas. Håll djur och barn på behörigt avstånd från elden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!