Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Stor guide - så väljer du rätt grillvin

Grillad mat smakar mycket. Här är guiden som visar hur du ska tänka när du väljer vin.

Foto: Fotolia

1 av 2

Målet är att vinet inte ska ta över maten och tvärtom, säger vinexpert Maya Samuelsson.

2 av 2

 

Vad betyder egentligen grillviner?

Ofta får maten på grillen mycket smaker, det bör därför vinet också ha.

Vinexpert Maya Samuelsson guidar dig hur du hittar rätt vin till grillmaten – och hur du undviker ett av de vanligaste felen.

Andra har också läst

En av de första saker man ska tänka på när det kommer till att para mat och vin är balans i intensitet, alltså hur mycket det smakar. 

– Målet är att vinet inte ska ta över maten och tvärtom. Helst ska de lyfta varandra. Grillmat får normalt en grillyta som ger smak och vi har ofta kraftiga tillbehör och kryddor. Detta innebär att vi behöver välja smakrika viner, säger Maya Samuelsson.

LÄS OCKSÅ: 7 goda viner till grillpremiären

Vanligt fel när vi väljer vin till grillad mat

Men, det vanliga felet vi gör är att välja för kraftiga viner som innehåller mycket tanniner. Tanniner ger vinet dess strävhet. Så här förklarar Maya Samuelsson.

– Strävhet och kryddig mat krockar. Hög strävhet i vin gör att upplevelsen av hetta i maten kan fördubblas. När vi äter mat med exempelvis mycket peppar eller chili måste vi tänka till. Det perfekta grillvinet till kryddstark mat är i stället ett vin med lägre strävhet och/eller mycket fruktighet.

Hur vet man detta?

– Titta på de små ringarna som beskriver vinet på Systembolaget. En av ringarna visar hur strävt vinet är. Och fruktiga viner hittar du främst i varma länder.

Tänk viner från nya världen som exempelvis Argentina, Australien och USA, menar Maya Samuelsson.

LÄS OCKSÅ: 4 riktiga fyndviner till grillat

Maya Samuelsson rekommenderar zinfandel och pinot noir

Hon har några egna tips till grillad mat.

– Vissa zinfandel från USA, har lägre strävhet och mycket frukt. Shiraz från Australien har också mycket frukt vilket kan hjälpa till att ta hand om kryddigheten.

– Vissa druvor som är lite lättare har också ofta lägre strävhet. Pinot noir är här ett bra exempel som passar utmärkt till kyckling och fläsk.

Snabbguide – så väljer du rätt vin till grillat

Mat och vin ska komplettera varandra. Gemensamt för gillad mat är den smakrika ytan. Starka kryddblandningar och såser har också betydelse för vilket vin som passar.

 

Grillat kött

Rött: Oftast väljer vi röda viner. Då passar vin som beskrivs som fruktiga och smakrika, eller kryddiga och mustiga.

Vitt: Om du väljer vitt vin gäller samma sak, de ska vara smakrika, välj viner som beskrivs som fylliga och smakrika.

 

Grillad kyckling

Rött: Här kan viner som är lite lättare fungera eftersom kyckling är mildare i smaken. Men grillytan påverka även här. Välj vin som beskrivs som kryddiga och smakrika.

Vitt: Välj beskrivningen fylligt och smakrikt.

Rosé: Kan vara ett bra val till kyckling. Välj fruktigt och smakrikt.

 

Grillad fisk och skaldjur

Rött: Tänk lättare röda viner. Även här ger grillytan mycket smak men fisk är mildare än kött, välj mjukt och bärigt.

Vitt: Ska också vara smakrikt. Leta efter beskrivningen fylligt och smakrikt.

Rosé: Här fungerar beskrivningen friskt och bärigt samt fylligt och smakrikt.

 

Källa: Systembolaget