En av de första saker man ska tänka på när det kommer till att para mat och vin är balans i intensitet, alltså hur mycket det smakar.
– Målet är att vinet inte ska ta över maten och tvärtom. Helst ska de lyfta varandra. Grillmat får normalt en grillyta som ger smak och vi har ofta kraftiga tillbehör och kryddor. Detta innebär att vi behöver välja smakrika viner, säger Maya Samuelsson.
LÄS OCKSÅ: 7 goda viner till grillpremiären
Vanligt fel när vi väljer vin till grillad mat
Men, det vanliga felet vi gör är att välja för kraftiga viner som innehåller mycket tanniner. Tanniner ger vinet dess strävhet. Så här förklarar Maya Samuelsson.
– Strävhet och kryddig mat krockar. Hög strävhet i vin gör att upplevelsen av hetta i maten kan fördubblas. När vi äter mat med exempelvis mycket peppar eller chili måste vi tänka till. Det perfekta grillvinet till kryddstark mat är i stället ett vin med lägre strävhet och/eller mycket fruktighet.
Hur vet man detta?
– Titta på de små ringarna som beskriver vinet på Systembolaget. En av ringarna visar hur strävt vinet är. Och fruktiga viner hittar du främst i varma länder.
Tänk viner från nya världen som exempelvis Argentina, Australien och USA, menar Maya Samuelsson.
LÄS OCKSÅ: 4 riktiga fyndviner till grillat
Maya Samuelsson rekommenderar zinfandel och pinot noir
Hon har några egna tips till grillad mat.
– Vissa zinfandel från USA, har lägre strävhet och mycket frukt. Shiraz från Australien har också mycket frukt vilket kan hjälpa till att ta hand om kryddigheten.
– Vissa druvor som är lite lättare har också ofta lägre strävhet. Pinot noir är här ett bra exempel som passar utmärkt till kyckling och fläsk.