Det är inte bara rött vin som gäller till tacos, vinstilen sauvignon blanc passar extra fint till till exempel kryddig köttfärs.
1 av 2: Det är inte bara rött vin som gäller till tacos, vinstilen sauvignon blanc passar extra fint till till exempel kryddig köttfärs. Foto: Stock Adobe
Vitt eller rött vin till fredagsmyset? En vitvinsdruva som fungerar fint är sauvignon blanc.
2 av 2: Vitt eller rött vin till fredagsmyset? En vitvinsdruva som fungerar fint är sauvignon blanc. Foto: Stock Adobe

Sauvignon blanc till tacos - en perfekt kombination

Oväntat perfekt till fredagstacosen, fräsch till skaldjuren eller krispig till krämiga ostar. Sauvignon blanc är utan tvekan en av vinvärldens mest matvänliga vinstilar. Allt om Vins Andreas Grube guidar dig till lyckade smakupplevelser. 

Andreas Grube

En sommelierkompis berättade en gång hur gäster ibland kommer in i baren och frågar efter ett glas vitt vin, och när kompisen undrar vilken stil de gillar så blir svaret: ”Vad som helst men inte chardonnay, det gillar jag inte. Men gärna chablis om du har, det är gott!”. Nej så klart, alla människor behöver inte ha koll på att chablis görs just på druvan chardonnay, men storyn säger ändå något om vilka förutfattade meningar vi går och bär på.

Sauvignon blanc är också en sådan druva som omgärdas av en hel del fördomar; som att den är ensidig med bara massa generisk tropisk frukt och citrus. Kattpiss på en krusbärsbuske och allt det där. Jag kan förstå att somliga har lätt att avfärda den, det kan jag själv ibland också göra – men om man i stället nämner viner som sancerre, pouilly-fumé, menetou-salon eller vit bordeaux börjar det däremot vattnas i munnen på många. 

Från färsk citrus till fruktiga toner 

Sauvignon blanc är en druva med många ansikten, den kan bjuda på allt från kritig stenighet, färsk citrus och gröna äpplen, via nässlor och andra örter till mer fruktiga toner som krusbär, kiwi och passionsfrukt. I dag är den världens tredje mest odlade vita druva, efter airén och chardonnay, och även om det exakta ursprunget är oklart (både Loire och sydöstra Frankrike ser den som sin egen) är det idag östra Loire, med framför allt Sancerre i spetsen, som har blivit någon slags benchmark vad gäller druvan.

Något alla däremot kan enas om är att sauvignon blanc ger fullkomligt fenomenala matviner som fungerar lysande till en rad olika typer av rätter. Anpassningsbara och enkla att kombinera. 

LÄS OCKSÅ: Sauvignon blanc - en omtvistad vinkändis 

Just Loirevarianterna korkar jag gärna upp till färska skaldjur. Sältan och havstonerna från skaldjuren sitter som en dröm med flintanyanserna, citrustonerna och den höga syran i vinet. För att inte tala om getostar av olika slag – det blir inte mycket mer klassiskt än så. Även många andra typer av lite lättare och krämigare ostar passar vanligen snyggt med den här typen av krispig sauvignon blanc. En krämig sås med exempelvis crème fraiche är likaså ett säkert kort i sammanhanget.

Rätter med gott om örter trivs också mycket bra i sällskap av sauvignon blanc. Om du till exempel har färsk persilja, timjan, basilika, rosmarin, eller till och med mynta i maten så är risken för misslyckande minimal om du slår upp en sauvignon i glaset, särskilt grönörtiga varianter som man ofta hittar i Nya Zeeland.

Fish and chips eller lyxig hälleflundra 

En enkel fish and chips med färskpressad citrus och remouladsås eller en lite lyxigare hälleflundra med fet smörig sås är också helt rätt att lägga på tallriken. Där är inte minst oekad sauvignon från Bordeaux eller citrusdriven dito från exempelvis Australien och Chile klockrena val, men våga testa och experimentera; lite örter och några droppar citron räcker som smakbrygga för att få ihop anrättningen klockrent. Också rätter på ljusare kött som kyckling, kalkon eller fläsk är drömgott med sauvignon blanc.

Vill du hellre gå på den vegetariska linjen så är sauvignon blanc lyckligtvis också lämpad som partner till mycket i grönsaksdisken, både i rå eller tillagad form. Zucchinilasagne? Jajamen! Sval och kryddig gazpacho? Mmm… Till och med till den notoriskt vinkrångliga sparrisen brukar vår vän sauvignon vara ett säkert val.

Som du märker är sauvignon blanc på det stora hela en mycket förlåtande och lättjobbad druva när det handlar om mat- och vinkombinationer, kanske rentav den enklaste som finns. Så möjligheterna till succé är stora, bara att köra på.

Nästa gång det vankas fredagsmys med tacos, testa att poppa en sauvignon blanc. Krydda med koriander och pressad lime och jag lovar dig att det blir fest i gommen

Ett sista tips: nästa gång det vankas fredagsmys med tacos där hemma, testa att poppa en – ja, du vet vad – sauvignon blanc. Krydda med lite koriander och pressad lime och jag lovar dig att det blir fest i gommen. Går lika bra med både fisk eller kyckling som med quorn eller köttfärs.

LÄS OCKSÅ: Andreas Grube om att matcha vin och charkuterier