Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Öl är en given hit till påskens mat men för den som föredrar vin finns det många goda tips.
Öl är en given hit till påskens mat men för den som föredrar vin finns det många goda tips.
Öl är en given hit till påskens mat men för den som föredrar vin finns det många goda tips.
Håkan Larsson är Allt om Vins bloggare och vinexpert.
Håkan Larsson är Allt om Vins bloggare och vinexpert.
Håkan Larsson är Allt om Vins bloggare och vinexpert.
1 AV 2
Öl är en given hit till påskens mat men för den som föredrar vin finns det många goda tips.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Håkan Larsson är Allt om Vins bloggare och vinexpert.

Så väljer du rätt vin till påskmaten - stor guide

Det är inte bara öl som gäller på påsken - även om det ofta låter så. 

Utifrån tillbehören finns det många viner som förgyller påskbuffén. 

Vinexperten Håkan Larsson guidar dig. 

Håkan Larsson

Somlig mat fungerar bättre med andra drycker än vin. Det bara är så. Och bara för att man troligen KAN dricka vin till allt innebär inte att man BÖR göra det. En av påskens paradrätter, sill, tillhör den gruppen, kan jag konstatera efter ihärdig försöksverksamhet. 

Matjessill med brynt smör är gott med en iskall gewurztraminer från Alsace, det är sant. Men ännu godare med en välgjord ale. Ytterst få andra sillrätter fungerar ens anständigt med vin. Så varför ödsla energi på detta?

Mer intressant då att se vad vi kan göra med resten av påskens givna inslag. Ägget är ju verkligen det optimala livsmedlet. Näringsrikt och gott, mångsidigt – och därtill genialt förpackat, med lång hållbarhet. Men vinvänligt?

Den mest brutala kombination mellan ägg och dryck jag sett förekommer i kultstämplade västernklassikern McCabe & Mrs Miller, där Warren Beatty i huvudrollen varje dag botar sin baksmälla med ungefär sex centimeter taskig whisky vari han knäcker ett rått ägg och sveper på stående fot. Gott? Fråga inte mig. Men nog ser det tufft ut.

Kokt ägg beskrivs ofta som en av vinets verkliga fiender men det har med tillbehören om det passar med vin. Foto: Stock Adobe

Nå, även till kokt frukostägg, vare sig det är lös- eller hårdkokt, framstår vin som föga lockande. Det har bland annat att göra med förekomsten av svavel i ägget, liksom en lätt metallisk bismak. Vill du uppleva något riktigt misslyckat, prova en ung stram röd bordeaux till hårdkokt ägg med gröna kanter. Efter det smakar det mesta bra.

Lösningen heter som i de flesta fall tillsats av fett och salt – universalvapnet i kampen mot vinovänliga råvaror. Redan en klick Kalles Kaviar på ägghalvan lindrar katastrofen ner till hanterlig nivå – förutsatt att du dricker en enkel, iskall, halvtorr tysk riesling till som Dr L Riesling, nr 7218, 99 kronor. Några strån gräslök på toppen hjälper också till.

Ägghalvor med löjrom är lyxigt och gott. Men vill du dricka vin till så bädda under rommen med en klick god majonnäs eller helfet crème fraiche. Då fungerar en lagom stram, torr riesling perfekt, som A Christmann Riesling, nr 5882, 145 kronor, där en skön fruktighet lindrar den knivskarpa syran.

Stekt ägg är väl också alltför frukostförknippat för att ens komma i fråga i vinsammanhang. Men om du serverar ett nystekt ägg, sunny side up, med knaprig bacon av bästa kvalitet och ett glas väl kyld finosherry som Fino Inocente, nr 8202, 87 kr/37 cl – ja då får du en smakmässig överraskning av positivt slag, jag lovar. Kombinationen av krämigt ägg, salt och rökt fett fläsk och sherryns äppliga, nötiga toner är inte okomplicerad men rikt belönande.

En sedvanlig äggröra är nog godast med en nybryggd kopp Earl Grey-te. Men om du mättar röran med fet grädde och kryddar med fint hackade brynta champinjoner och en skvätt tryffelolja (eller rejält med färsk tryffel om kassan tillåter) så blir det en annan sak. Serverad i vackra skedar med en vit bourgogne som Les Sétilles, nr 5657, 279 kronor eller ännu hellre en matig champagne som Louis Roederer, nr 7602, 499 kronor, har du en start på finmiddagen utan större konkurrens.

LÄS OCKSÅ: Äggtoddy - så gör du klassikern 

Sparris har ett urgammalt rykte som en vinets fiende. Det är alldeles sant – om du föredrar att äta din sparris rå utan tillbehör. Den småkärva, metalliska tonen med inte enbart behagliga associationer för knappast tanken till bordets njutningar. För oss andra är sparrisen trampolinen ut i en smakernas pool med olympiska mått. Förutsatt att den är anrättad och försedd med sällskap där fett och salt ingår i behagliga proportioner.

Stek sparrisen i smör och krydda upp den så blir den betydligt mer vinvänlig. Håkan Larsson väljer gärna en grüner veltliner i glaset. Foto: Stock Adobe

Eftersom den gröna sparrisen är dominerande i Sverige så börjar vi med den. Direkt ska jag säga att jag numera nästan aldrig kokar sparris; den blir mycket mer uttrycksfull stekt i rikligt med smör eller olivolja. Anrättad så behövs inte mer än några korn salt och lite nymalen vitpeppar och ett glas kryddigt, friskt vitt som Leth Grüner Veltliner, nr 4200, 95 kronor, för att skapa en delikatess. Penslad med olivolja och grillad, samma sak.

Men om vi lägger till ett smör rört med en gnutta pressad citronsaft och –zest så växer smak och anspråk. Vi behåller land och druva men avancerar upp till Bründlmayer Langenloiser Grüner Veltliner, nr 2910, 149 kronor – mer av kryddor, frukt och syror, precis som maten.

Servera din nystekta sparris med en driva nyriven parmesan, och en mustig, lätt fatkryddad chardonnay passar perfekt – prova Simonsig Chardonnay, nr 2032, 95 kronor. Linda in den i parmaskinka, och en spänstig pinot noir, som Saint Clair Pinot Noir, nr 16015, 109 kronor, gör dig lycklig.

Klassiskt till både grön och vit sparris är en välslagen hollandaise, och då passar bra torr riesling perfekt. Prova till exempel Von Winning Win Win Riesling Trocken, nr 79394, 139 kronor.

Den vita sparris jag gjort mest lycka med kokade jag lätt, penslade med olivolja och gav tuff grillyta inför serveringen. Tillbehör: en liten örtsallad och en rejäl klick ankleversmör, mixat på lika delar ankleverpastej och smör. Mycket bra mot avmagring och förödande gott med en frisk, lättfatad vit bourgogne – som Saint-Aubin Vieilles Vignes från Roux, nr 5569, 299 kronor

Laxen är på goda grunder basvara i våra hushåll. Hyggligt billig, nyttig, icke utrotningshotad, god och med oändliga variationsmöjligheter – den optimala fisken. Eftersom laxen simmar i så många former kräver vinerna till också variation. Men gemensamt är att de ska ha en mycket stadig fruktsyra för att möta fiskens fetma, och att en liten aromatisk ton sällan sitter i vägen; de rieslingar och grüner veltliners som jag nämnt ovan är alla utmärkta laxviner. Sauvignon blanc fungerar också, särskilt de mindre fläderpräglade vinerna från Loire som Brochet Réserve Sauvignon Blanc, nr 78967, 119 kronor.

Lammet då? Dilamm har aldrig varit någon stor sak i Sverige, och inte gör det mig nåt. Jag föredrar djur som fått växa till sig i storlek, smak och karaktär, och som son till en lammbonde backar jag inte ens om en småsur gammal bagge skulle landa på tallriken.

Det lär inte vara vanligt på svenska påskbord; snarare handlar påskalammet om en traditionell stek, kryddad med vitlök och rosmarin, serverad med skysås, pressad potatis och haricots verts. Mer behöver det inte krånglas till för att bli riktigt njutbart, och vinet till ska följa samma klassiska principer. Jag väljer gärna en stilfull chianti, till exempel Fonterutoli, nr 32229, 139 kronor är en favorit. 

Skål och glad påsk!