Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Adobe Stock

Så matchar du vin med skaldjur som räkor & musslor

Det pratas om skaldjursviner i lite svepande termer men vad är det som karaktäriserar ett skaldjursvin? Vinexperten Gunilla Hultgren reder ut vilka typer av vin som passar allra bäst till olika skaldjur. 

Gunilla Hultgren Karell

Först får man bestämma sig för vilka skaldjur det handlar om och om och hur de är anrättade och vilka eventuella tillbehör som serveras. Till naturella skaldjur passar generellt klassiska torra vita, friska, eleganta viner. Viner som ackompanjerar och lyfter fram skaldjurens sublima smaker. Här fungerar naturligtvis champagne och andra mousserande viner. Vissa skaldjur som hummer, havskräftor och krabba har förutom sälta en liten söt ton och då kan ett vitt vin med lätt druvsötma, gärna tysk riesling av bättre kvalitet, vara en fin följeslagare. Den lilla sötman i vinet möter då skaldjurens lätta sötma på ett finstämt sätt. 

Krispiga och lätta viner till räkor och ostron

Till ostron som har en frisk, havssälta passar ett krispigt, lätt vitt vin, gärna muscadet eller sauvignon blanc från franska Loiredalen, som ackompanjerar men inte dominerar över ostronens smak. Även de vita portugisiska vinerna från Vinho Verde är utmärkta liksom spanska albarino-viner från Galicien. De allra vanligaste skaldjuren är väl ändå räkor som pinfärska med god sälta och kanske lite aioli som tillbehör kommer väl till sin rätt med liknande viner som till ostronen.

Ledorden är elegans och balans

 Är skaldjuren anrättade, till exempel grillade eller friterade, kan man med fördel välja ett vin med lätt fatlagring. Det gäller också om skaldjuren serveras med smakrika, lite kryddiga, smöriga och krämiga tillbehör. Men vinet ska inte vara alltför fatkryddigt och smakrikt, ledorden ska hela tiden vara elegans och balans. Här kan man exempelvis snegla på chablis med lätt fatlagring. 

Blåmusslor brukar också tillagas med en mustig buljong eller lite grädde och då gäller det att matcha smaken med ett mer kraftfullt vit vin eller rosévin. Står det rökta räkor på menyn gäller det att möta den ganska kraftfulla smaken, som lätt kan ta udden av ett alltför finstämt vin och här passar ett tydligt aromatiskt och blommig sauvignon blanc-vin från till exempel Nya Zeeland. 

En generell tumregel att hålla sig till är att lätta, elegantare smaker kompletteras med liknande karaktär på vinet och på samma sätt gäller det att smakrika, mustiga skaldjursrätter matchas bäst med dito viner.