Pincipen för att matcha rätt är: ju lättare det som ligger på tallriken är, desto lättare vin
1 av 2: Pincipen för att matcha rätt är: ju lättare det som ligger på tallriken är, desto lättare vin Foto: SHUTTERSTOCK
Men om du vill vända dig bort från vinet kan du blicka mot öl. Till en gryta moules marinière sitter exempelvis en veteöl alldeles lysande.
2 av 2: Men om du vill vända dig bort från vinet kan du blicka mot öl. Till en gryta moules marinière sitter exempelvis en veteöl alldeles lysande. Foto: SHUTTERSTOCK

Så enkelt kombinerar du skaldjur med vin

Fräscht på tallriken – friskt i glaset.

Så enkelt kombinerar du skaldjur med vin.

Andreas Grube

Hösten må vara årstiden då vi korkar upp de mustigt kryddiga rödvinerna, allt medan viltgrytan står och kokar i timtal på spisen. Men det är också den stora högtiden för alla oss som älskar skaldjur i alla dessa former. Rent, fräscht, krispigt – och galet gott.

Inte bara är det här enkel mat att servera, ofta räcker det ju med att ställa fram ett fat med färska godsaker, det är också råvaror som är ytterst enkla att kombinera med vin.

LÄS MER: Rätt temperatur på ditt vin

Samma för all mat- och dryckmatchning

I grunden är det samma principer som gäller för all mat- och dryckmatchning: ju lättare det som ligger på tallriken är, desto lättare vin. Och tvärtom. Så till exempelvis färsk hummer, krabba, ostron eller andra rena serveringar är det bara att springa till vinkylen och hämta fram champagne, sancerre, snustorr riesling eller andra viner med fräsch syra, elegans och gärna lite mineralitet.

Om du i stället vill tillaga skaldjuren – gratinerade i ugn, som soppa med grädde eller med krämiga tillbehör – tycker jag att det kan vara en bra idé att sträcka sig efter något lite fetare vin, som en chablis eller en försiktigt fatlagrad vit bourgogne. 

Glöm inte heller bort ölen, som kan vara en minst lika bra partner till färska skaldjur som vin. Ostron och porter är ju en klassiker, och till en gryta moules marinière sitter en veteöl alldeles lysande.