Proffsen tipsar: Så matchar vi vin med ost

Vin och ost är ofta en match in heaven. Alla har sina olika favoriter.

Foto: Susanna Blåvarg

1 av 2: Vin och ost är ofta en match in heaven. Alla har sina olika favoriter.

Att kombinera vin med ost är inte enkelt. Här hjälper experterna till med tips.

Foto: Matilda Lindeblad/Montage

2 av 2: Att kombinera vin med ost är inte enkelt. Här hjälper experterna till med tips.

Ett gott vin och en god ost.

Tillsammans tillhör de livets stora njutningar. 

Men det är inte helt lätt att kombinera rätt.

Här tipsar proffsen om hur de bäst matchar .

Andra har också läst

Lotta Lundgren, 45 år, Stockholm.

Matprofil och sommelierstuderande. 

– Vad svårt, jag älskar ju ost mer än livet självt. Den här är nog inte den allra bästa, den är bara väldigt bra. Jag vill slå ett slag för den franska getosten Crottin de Chavignol från Loire-området. Till den korkar man upp en kraftfull sauvignon blanc på gamla vinstockar från Sancerre-producenten Franck Millet, eller en lite lenare variant på samma druva fast från Südsteiermark i Österrike, som eleganta Sattlerhof Gamlitzer sauvignon blanc. 

Linda Pérez, 36 år. 

Vinskribent och utbildad sommelier 

– Jag älskar hårdostar, alltifrån en svensk hantverksmässig västerbottenost till vällagrad Comté. Därtill dricker jag gärna såväl ung som mogen champagne. Bubblor och frisk syra är en underbar följeslagare till feta, salta, ibland något sötaktiga ostar. Tillsammans är det dessutom en utmärkt aperitif - jag är sällan ostsugen efter varmrätt utan föredrar att köra ost-kortet i början av kvällen, då hungern är på topp!

Takis Soldatos, 58 år.

VD och grundare av Oenoforos, Carovin och Nordic Sea Winery. 

– Jag åt nyligen middag med våra vinmakare efter en lång arbetsdag på Nordic Sea Winery. Vi provade vårt nyaste dessertvin Spy Valley Iced Sauvignon Blanc 2015, från Nya Zeeland, med tre olika getostar. Det var riktigt gott. Vindruvorna pressas när de är frusna så vinet får en mycket frisk smak, och har en hög syra, som balanserar sötman på ett bra sätt. 

LÄS OCKSÅ: 7 tips till den perfekta ostbrickan

Raffaele Boscaini, 45 år.

VD på vinhuset Masi. 

– Rika och fylliga viner behöver kombineras med starka, smakrika ostar, och tvärtom. Min favoritkombination måste bli Masis eget flaggskepp, Campofiorin med en ung Parmiggiano Reggiano, med en droppe hasselnötshonung till – eller en bit Västerbotten som jag verkligen tycker om sedan många år. 

Håkan Larsson, 64 år.

Vin- och matprofil. 

– Jag tröttnar aldrig på kombon roquefort och vintage port. Mixen av rejäl, smidig fetma, hög sälta och aromerna av blåmöglet smälter samman med vinets enorma frukt, syror, sötma och milda tanniner. Ge mig det som sista smörjelsen, tack!

Gunilla Hultgren Karell, 57 år.

 Vin- och matprofil. 

 – En oslagbar kombination är bubbel och lagrad hårdost. Så enkelt och raffinerat. Ett glas, torrt, kallt mousserande vin från exempelvis italienska Franciacorta och stora bitar parmesanost därtill. Vinets fräschör möter sältan i osten. Det går naturligtvis lika bra med champagne och västerbottensost. En apéritif som sätter fart på aptit och humör.

Andreas Grube, 44 år.

 Dryckesprofil och musiker. 

– Jag har flera, men den jag först kommer att tänka på är klassikern portvin och stilton. Sjukt härlig kombination där sötman i vinet och sältan i osten lirar perfekt harmoniskt tillsammans. En klassisk smaksensation! 

Foto: Giertz.se

Emil Sallnäs, 45 år

VD på Giertz vinimport. 

 – Efter att under studietiden bott ett år i Schweiz så är jag svag för Gruyère och då gärna i kombination med ett vitt vin, som en chardonnay från Bourgogne eller ett vitt vin från Jura. Gärna Jean-Claude Boisset chardonnay, till exempel. 

Foto: Claes Lofgren

Bengt-Göran Kronstam, 65 år.

Vinprofil och ostälskare. 

– Att vinet får osten att sjunga är mer regel än klyscha. Det innebär också att kombinationerna är otaliga: portvin med stilton, sancerre till mogen crottin (getost), champagne och Sivans långlagrade hushållsost, juravin med gruyére, amarone och parmesan eller sherry till manchegost. Låt mg därför ge en vink från sommarens festmåltider: mogen brie som serveras med finklippta, färska örter (basilika, salvia, dragon, rosmarin och citrontimjan i spontan blandning) och några droppar finkonbalsamico som accent. Det är vackert, gott och en perfekt avslutning på måltiden, tillsammans med ett mustigt rödvin.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!