ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Ost och vin: 5 kombinationer som aldrig slår fel

Vilket vin passar till vilken ost? Här tipsar vi om 5 kombinationer.

Vilket vin passar till vilken ost? Här tipsar vi om 5 kombinationer.

1/2

Foto: Fotolia

2/2

Foto: Fotolia

Ost och vin: 5 kombinationer som aldrig slår fel

Få saker här i livet slår ett gott glas vin. Det skulle väl vara en god ost då, i så fall. Men, tillsammans är de oslagbara. Vi har listat fem klassiska och galet goda ost- och vinkombinationer.

Visste du att hushållsost blir himmelsk om serverad med champagne? Här är fem beprövade ost- och vinkombinationer som garanterat gör succé på bjudningen.

1. Getost och sancerre

Chèvre eller crottin de chavignol och sancerrevin är kanske den mest klassiska ost- och vinkombinationen. De här smakerna har vuxit upp tillsammans och syrligheten i vinet går hand i hand med ostens tillika fräscha syra.

Testa ett halvtorrt rieslingvin till din morbierost.

Foto: Fotolia

2. Morbier och riesling

Morbier är osten med den blå randen i mitten. Smaka den till ett välgjort, halvtorrt rieslingvin, kanske från Moseldalen.

Foto: Fotolia

3. Münster och gewurztraminer

Här omfamnar extrem smakrikhet från båda håll varandra. Vinets blommighet parfymerar den stinkande osten och tillsammans skapar de en helt ny smakupplevelse i munnen.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du kombinerar vin och mat 

Sherry och roquefort ger balans.

Foto: Colourbox

4. Sherry och roquefort

En klassisk kombination genom kontrast. Sältan och smakrikheten i grönmögelosten möts av vinets sötma – balans uppstår. Vinet känns mindre sött, osten mindre salt och harmonin är fullkomlig.

TESTA DINA VINKUNSKAPER: Utmana vännerna på vinquiz – vinn handmålade vinglas

Servera champagne till lagrad hushållsost eller svecia.

Foto: Colourbox

5. Lagrad hushållsost och champagne

Champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Den milda och fylliga smaken av en lagrad hushållsost eller svecia tar hand om syran och champagnen renar munnen från ostens feta karaktär.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, augusti 2017