Visste du att hushållsost blir himmelsk om serverad med champagne? Här är fem beprövade ost- och vinkombinationer som garanterat gör succé på bjudningen.
1. Getost och sancerre
Chèvre eller crottin de chavignol och sancerrevin är kanske den mest klassiska ost- och vinkombinationen. De här smakerna har vuxit upp tillsammans och syrligheten i vinet går hand i hand med ostens tillika fräscha syra.
Foto: Fotolia
Testa ett halvtorrt rieslingvin till din morbierost.
2. Morbier och riesling
Morbier är osten med den blå randen i mitten. Smaka den till ett välgjort, halvtorrt rieslingvin, kanske från Moseldalen.
Foto: Fotolia
3. Münster och gewurztraminer
Här omfamnar extrem smakrikhet från båda håll varandra. Vinets blommighet parfymerar den stinkande osten och tillsammans skapar de en helt ny smakupplevelse i munnen.
LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du kombinerar vin och mat
Foto: Colourbox
Sherry och roquefort ger balans.
4. Sherry och roquefort
En klassisk kombination genom kontrast. Sältan och smakrikheten i grönmögelosten möts av vinets sötma – balans uppstår. Vinet känns mindre sött, osten mindre salt och harmonin är fullkomlig.
Foto: Colourbox
Servera champagne till lagrad hushållsost eller svecia.
5. Lagrad hushållsost och champagne
Champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Den milda och fylliga smaken av en lagrad hushållsost eller svecia tar hand om syran och champagnen renar munnen från ostens feta karaktär.
Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, augusti 2017