Glöm de regler som traditionellt gäller när man sätter vin till sötsaker och desserter. Det där med att vinet ska var sötare än desserten stämmer till exempel inte när lakrits är tilltugget. Vi bad lakrits- och dessertexperten Elisabeth Johansson om hennes bästa tips för lakrits till vin.

Söt lakrits till kraftigt rött vin
Vin: The Chocolate Block, nr 2086, 249 kr
Detta smakrika, kraftiga sydafrikanska vin – med tydligt inslag av kaffe, choklad och rostade ekfat - passar perfekt till söt lakrits eller lakrits med choklad. Det som gör att vinet passar så bra till lakrits är att det är så kraftigt, fylligt och fruktigt. Den rostade smaken av kaffe och choklad är en fullträff till lakritsen.

Rökt lakrits till kryddigt rött vin
Vin: Southern Right, nr 6710, 199 kr
Detta vin har en rik, fruktig smak med inslag av björnbär, kaffe och peppar, och eftersom vinet har en tydlig strävhet och en något pepprig smak passar det mycket bra till rökt lakrits. Det passar även bra till lakrits som är smaksatt med chili.

Salt lakrits till friskt vitt vin
Vin: Von Winning, nr 79393, 119 kr
Denna tyska riesling är fruktig och frisk, med tydlig syra och inslag av äpplen, mineraler, lime och honung. Vita viner av den här typen funkar otroligt bra ihop med salt lakrits, syran möter upp salmiak saltet på ett förträffligt sätt och lakritssmaken rundar av vinet. Prova gärna till salta fiskar, eller Kick med citron. Oväntad smaksensation!
Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin, april 2017