Matcha vin och indiskt - bästa tipsen
Vin till indisk mat kan passa perfekt, men det gäller att välja ett vin som balanserar den heta, kryddiga och ofta söta maten. Här är ett par tumregler för dig som hellre vill njuta av vin än öl. Vin- och matskribenten Jens Linder guidar dig.
För mindre än ett halvsekel sedan dracks det knappt något vin alls till indisk mat. Antingen var det öl som gällde till de aromatiska grytorna, de kryddiga grönsaksrätterna, till de olika flatbröden och småpajerna. Eller så tog man till traditionella mjölkiga drycker som Lassi, eller en kopp te (svart, med mjölk eller smaksatt).
LÄS OCKSÅ: Såsen är hemligheten när du väljer vin till pasta
Visserligen fanns det en rik tradition av alkoholhaltiga drycker i Indien, men av någon anledning fanns en grundmurad uppfattning att vin och mat från Indien inte alls passar ihop. Men nu är den tiden länge sedan förbi. Numera har man upptäckt många fina kombinationer. Jag skulle vilja gå så långt att några av mina bästa pairing-upplevelser har varit just mellan mat från Pakistan och norra Indien och vin.
Friska tyska viner passar kryddorna
Den som öppnade mina ögon, eller snarare, mina smaklökar var Hansuno Krisch, den erfarne vinkännaren. På en provning visade han hur torra, friska tyska viner, med mer eller mindre restsötma, förenades på det mest ljuvliga vis med rätter stinna av spiskummin, kardemumma, nejlika, svartpeppar, gurkmeja, paprikapulver, korianderfrön och mångbottnade curry-blandningar som garam masala och chat masala. Ju mer hetta i rätterna, desto mer sötma i vinet, var Hansuno Krischs enkla men klyftiga regel. Och den står sig förstås än i dag. Han är inte ensam om den åsikten. Vin- och matjournalister världen över hyllar just denna kombi mellan centraleuropeisk vinmakeri och sydasiatisk gastronomi.
LÄS MER: Missa inte Allt om Vins app - lättare att hitta gott vin
Prova fruktigt rött vin
Förutom dessa vita sorter från tyskspråkiga länder kan man förstås även med framgång använda viner från andra länder med liknande smakprofil. Chablis, Champagne och olika sorters cremant fungera ofta alldeles utmärkt. Hög mineralitet ger ett uppfriskande effekt när man äter stark, likaså bubblor av olika slag. Även lätta fruktiga röda viner är alldeles förträffliga till dylika kryddig mat. Man bör bara se till att de inte är för kryddiga, taninrika eller ekiga.
LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du kombinerar vin och mat
För min del får både röda och vita vara några grader kallare just till starkkryddiga rätter. Däremot behöver de inte ha så hög densitet, om ni förstår jag menar, och inte vara så alkoholstarka. Men skulle kunna tro att en medelstark chicken tikka masala skulle behöva intensiva drycker för att de senare inte ska smaka vatten, men tvärtom blir det ett behagligt växelspel mellan kraft och lätthet, om man exempelvis dricker ett relativt alkoholsvag riesling till.
LÄS OCKSÅ: Vin och öl till vegetariskt - här är bästa tipsen
Text: Jens Linder