Tillagade räkor sitter fint till fet chardonnay.
1 av 2: Tillagade räkor sitter fint till fet chardonnay. Foto: Adobe Stock
Sauvignon Blanc gifter sig ofta smakmässigt fint med blåmusslor.
2 av 2: Sauvignon Blanc gifter sig ofta smakmässigt fint med blåmusslor. Foto: Adobe Stock

Matcha vin med säsongens skaldjur - bästa tipsen

Färska skaldjur tillsammans med ett gott glas vin. En ljuvlig kombination! Allt om Vins vinexpert Andreas Grube hjälper dig att hitta rätt bland rött och vitt vin. 

Mörkret faller tidigare och tidigare för varje dag och kylan börjar krypa sig på där utanför fönstret. Men för oss skaldjursälskare är månaderna september till december ändå en högtid – tiden på året då de färska skaldjuren av alla de slag är som allra bäst och välsmakande. Goda och variationsrika delikatesser som går lika bra att äta färska som tillagade, som förtugg eller kvällens enda rejäla rätt. 

Och det bästa av allt: skaldjur är enkla och tacksamma att para med dryck, oavsett om det handlar om vin, öl, cider, sprit eller alkoholfritt. 

LÄS OCKSÅ: Goda drycker utan alkohol 

En bra utgångspunkt är att välja dryck som matchar rätten på tallriken i intensitet: färsk krabba eller hummer mår till exempel fint med champagne eller en krispig sancerre, medan krämiga rätter som gräddig hummersoppa tycker om fetare ekfatslagrade viner.

Egentligen är det bara att välja och vraka efter eget sinne. Men vill du ändå ha några enkla knep på vägen? Okej, då kommer här några tips på lika klassiska som magiska kombinationer!

Tysk riesling till räkor och havskräftor 

Det kanske är fredag, och du kanske har gått förbi din lokala fiskhandlare och köpt på dig lite färska läckerheter som räkor, havskräftor, hummer, krabba och ostron? Perfekt, då är dryckesalternativen många! 

Är du sugen på vin passar det lysande att till exempel korka upp en blanc de blanc-champagne, en sancerre med citrus- och flintatoner, frisk tysk riesling, läskande portugisisk vinho verde, krispig chablis eller en muscadet från Loire – dessa underbart saftiga viner med äppeltoner och lätt havssälta. En iskall lager är inte heller dumt, om du skulle råka vara på ölhumör.

LÄS OCKSÅ: Chardonnay - en mångsidig druva  

Ska några av delikatesserna tillagas på något sätt – gratineras i ugn, pocheras i smör – eller ätas med feta och lite kryddiga tillbehör kan du vara lite mer djärv i valet av vin: tänk snarare blanc de noirs vad gäller skumpan, en fetare typ av chardonnay med ekfatstoner, eller kanske till och med en chenin blanc från Sydafrika. 

Rätt dryck till ostron 

Vad gäller färska och råa ostron är däremot min rekommendation att köra en riktig klassiker och dricka en stadig porter eller stout till. Alltså en mustig mörk öl som typ Guinness. Det är, som alltid, en smaksak men jag sällar mig till skaran som tycker att ostron och champagne inte alls är så lyckat som det kanske låter på papperet. I min mun uppstår en lätt oangenäm metallisk ton, medan ölens lite mörkbittra toner av choklad och kaffe i stället skapar en riktig fullträff i munnen tillsammans med ostronen. Ungefär på samma självklara sätt som choklad och salt. Testa!

Riesling är ett säkert kort till färska räkor. Foto: Adobe Stock

Pilgrimsmusslor är en annan fantastisk råvara som går att kombinera på många sätt. Äter du den rå i någon form, som carpaccio eller ceviche, skulle jag återigen sträcka mig efter den där vinho verden. Piggt, ungt, friskt och lite blommigt, sitter som en smäck till det, särskilt om maten har lite kryddhetta från exempelvis chili. En något mer otippad kombo som jag verkligen är förtjust i är annars grüner veltliner. Fräscha och härliga viner, ofta med sötaktig frukt och en tydlig vitpepparton på toppen.

Om du i stället halstrar pilgrimsmusslorna och serverar dem med brynt smör och rostade hasselnötter är en ekfatslagrad och småfet vit bourgogne det ypperliga valet.

Sauvignon blanc till blåmusslor 

Glöm inte heller bort blåmusslorna i sammanhanget. Att till exempel slänga dem i en gryta och röra ihop en moules marinière är bland det godaste jag vet. Dricker du vin till är det super med ett syrarikt vin med viss fruktighet, som till exempel en torr riesling från Alsace eller sauvignon blanc från Nya Zeeland. En bubblande crémant eller en torr cider kan också vara riktigt snyggt, men för mig är det här framför allt en typisk ölrätt. Veteöl eller syrlig gueze är säkra och pålitliga kort, men våga gärna testa även en pale ale. 

Vill man i stället ha något alkoholfritt i glaset till sina skaldjur minskar utbudet, men det finns fortfarande bra saker att hitta. Inte minst på den alkoholfria ölhyllan finns det ett ständigt växande utbud i alla stilar, men ett och annat vin går också att vaska fram, som till exempel Leitz Eins Zwei Zero Riesling från producenten Leitz.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!