Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Marsala är en hamnstad i provinsen Trapani på Sicilien. Därifrån kommer det berömda starkvinet.
Marsala är en hamnstad i provinsen Trapani på Sicilien. Därifrån kommer det berömda starkvinet.
Marsala är en hamnstad i provinsen Trapani på Sicilien. Därifrån kommer det berömda starkvinet.
1 AV 2
Marsala är en hamnstad i provinsen Trapani på Sicilien. Därifrån kommer det berömda starkvinet.
Foto: Adobe Stock
2 AV 2

Marsalavin från Sicilien - perfekt till frukt, bär och ost

En skvätt Marsala i en chokladsmet eller i vegetarisk matlagning kan göra underverk. Dessutom - gott i glaset till hårdostar med hög sälta. Vin- och matskribenten Jens Linder slår ett slag för det bortglömda starkvinet från Sicilien. 

När jag var ung kock på 80-talet stod det nästan alltid en flaska Marsala på hyllan i restaurangköken, bredvid konjaken och rödvinet och kryddburkarna. När man ville snälla till en sås eller en stuvning – öka fylligheten och lägga till lite sötma – då sträckte man sig efter pavan där det stod Marsala Superiore. 

Vi använde den ofta till zabaglione eller den tunnare franska versionen sabayonne. Båda härliga krämiga och söta emulsioner som passar till bär, frukt och kex. I övrigt pytsade vi i den i olika svamprätter. Kanske inte till kantareller, men när det gäller karljohan och andra soppar, champinjoner och stolt fjällskivling är marsalan perfekt. 

Marsala - den fattiga kusinen i starkvinsfamiljen

Ett fint smakminne är när en av mina kolleger gjorde stuvning på kalvbräss, som fick en avslutande finish av marsala. En subtil njutning som jag aldrig glömmer. Om jag minns rätt serverades den till ripa. Marsala är lite av den fattiga kusinen i starkvinsfamiljen. I jämförelse med portvin, sherry och Madeira, är den mindre spridd och ger färre snobbpoäng. Och utbudet av sorter är inte alls lika stort. 

Men det finns något extremt vänligt och smeksamt med smaken av marsala. Drycken är siciliansk och lär ha fått sin nuvarande skepnad någon gång på 1700-talet, då man satte till sprit och socker till lokala viner. Den görs än i dag på så vis att små skvättar av gamla årgångar återanvänds till årets produktion. 

LÄS OCKSÅ: 7 goda starkviner till ost och choklad 

Det finns en del olika klasser av drycken, som oro, ambra, rubino, fine, superiore, vergine och soleras. Men i Sverige säljs just nu bara superiore, som har en lagring på minst två år. Den är fin och bra, men Systembolagets utbud borde breddas inte minst med fler halvtorra sorter. Det vore inte illa att kunna köpa en Soleras Riserva, ett vin med minst tio år på nacken. 

Passar fint till vegetarisk matlagning 

Marsala är ett av flera exempel på hur bra många viner är till vegetarisk matlagning. Om man inte vill använda buljonger från djurriket, kan inte minst starkviner bidra med en fin fyllighet i soppor, såser, grytor och stuvningar. När jag får tillfälle att bjuda någon på njursauté – vilket är alltför sällan – händer det att marsala får ge den där sista touchen av mystik. Som regel tillsätter man starkvin sent när man sjuder vätskor. Hälls det i för tidigt går många nyanser upp i rök – eller snarare ånga. Detta sicilianska starkvin är också mycket gott till fisk, om man till exempel gör en klassisk vitvinssås och ersätter hälften av det vita vinet med marsala. Smaken blir rikare och passar särskilt fint till gös och abborre. 

Perfekt i chokladmousse eller kladdkaka

Som dryck är den underbar till ost, gärna sydeuropeisk hårdost med hög sälta som pecorino och manchego – eller till grönmögelostar. Den är följsam och mjukar upp sälta, beska och ettrighet så fint, vilket också gäller när man avnjuter chark, både torkad skinka, bresaola samt salami och chorizo. Choklad och nougat är givna smakkamrater. Att droppa i lite marsala i chokladmoussen eller kladdkakan kommer att ge er beröm som dessertmakare. I övrigt passar den till allt som brukar användas för att beskriva dess karaktär: fikon, russin, torkad tropisk frukt, nötter, mandlar, kola, fudge och apelsin. 

Gör soppa på marsala - se recept nedan Foto: Stefan Wettainen

Marsalasoppa med kripstorkade grönsaker (4 portioner)

Buljong: 

1 1/2 liter vatten 

1 dl röd eller vit miso

1 dl marsala 

1 lagerblad

4 svartpepparkorn 

4 korianderkorn

en kvist persilja

1/2 tsk tomatpuré

 

Grönsaker: 

1 liten morot

1 rödbeta

4 centimeter vit rättika 

 

Tillbehör: 

2 dl finriven ost, gärna pecorino eller manchego 

 

1. Sätt ugnen på 125 grader. Tvätta rotsakerna och skala dem som har tjocka skal. Hyvla eller skär tunna skivor. Bred ut skivorna på en plåt med smörpapper. Torka i en timme. 

2. Under tiden, sjud alla ingredienser till soppan. Koka inte, sjud i cirka 20 minuter. Sila och ställ undan så länge. 

3. När rotsakerna är klara, värm och smaka av soppan och servera med riven ost och rotsakerna som gästerna själva tillsätter soppan. 

 

LÄS OCKSÅ: Nu gör vinsåsens comeback