ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Lär känna vinets fiender – 5 svåra kombinationer

Ingenting är omöjligt, varken i livet eller när man kombinerar mat och vin. Däremot kan vissa smaker vara svårare än andra.

Vi listar fem råvaror som gör att man får tänka ett extra varv när man väljer vin.

Vitt är att föredra då tanninerna (strävheten) i det röda kan framhäva metalliska smaker i kronärtskockan.

Foto: SHUTTERSTOCK

1 av 5

1. Kronärtskockor

I många traditionella vinböcker kan man läsa att kronärtskockor är omöjliga att kombinera, med något vin. Anledningen till det är att kronärtskockan innehåller ett ämne som heter Cynarin som tar fram den söta smaken i vinet. Beroende på tillagning, tillbehör och vår goms känslighet kan den i kombination med fel vin sänka både sin egen smak och vinets. Därför ska man tänka på att vinet ska vara torrt, ha hög syra och gärna vara oekat då ek framhäver sötma. Vitt är att föredra då tanninerna (strävheten) i det röda kan framhäva metalliska smaker i kronärtskockan.

1 av 5