Varmkorv och bubbel - en överraskande smaksensation

Korv med bröd funkar utmärkt till champagne enligt vinexperterna.

Foto: Stock Adobe

1 av 2: Korv med bröd funkar utmärkt till champagne enligt vinexperterna.

Bubbel i glaset tillsammans med korv beskrivs av många som en smaksensation, mycket beroende på tillbehören.

Foto: Stock Adobe

2 av 2: Bubbel i glaset tillsammans med korv beskrivs av många som en smaksensation, mycket beroende på tillbehören.

En enkel korv med bröd till ett glas champagne är en lika överraskande som aptitretande kombination. Och riktigt gott, enligt både vinexperter och krögare. 

Andra har också läst

Två goda ting verkar kunna bli en riktigt härlig kombination. Och visst är det alltid lite extra roligt när den enklaste maten eller tilltugget faktiskt kan lyfta finchampagnen, och tvärtom. 

– Champagne och korv funkar utmärkt, speciellt om den inte är alltför kryddstark, säger Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell.

Hon tipsar dock om att det blir ännu godare om den traditionella ketchupen och senapen byts ut mot en lyxigare topping, som tryffelmajonäs eller liknande. 

På till exempel Londonbaserade restaurangen Bubbledogs har kombinationen blivit ett vinnande koncept som lockar nyfikna korv- och vinälskare från hela världen. Här serveras endast äkta champagne till olika varianter av varm korv med bröd - ett kul sätt att uppleva finskumpa på för den som inte känner sig hemma med anklever, ostron och kaviar. 

Kryddstark korv till riesling

Gunilla Hultgren Karell tipsar om att den som vill med fördel gärna kan byta ut ketchup och senap mot till exempel tryffelmajjo, för en bättre smakupplevelse. Och föredrar man någon annan vinstil till korven finns en del att tänka på. 

– Kryddstarka korvar, gärna med surkål till, passar väldigt bra till en riesling med ordentligt drag i syran, gärna från Alsace där denna kombination är en klassiker, säger Gunilla. 

Spritmuseum på Djurgården i Stockholm har man valt att fördjupa sig i korv och champagne. I februari hölls en lyckad provning och i slutet av mars är det dags igen, dock är provningen slutsåld sedan länge. 

Populär provningsledare är Nadja Karlsson, som själv upptäckte smaksensationen bubblor och korv i en park för några år sedan. En kryddig wurst från Tyskland och en champagne av lyxigt snitt visade sig vara en otippad smaksenastion. 

– Surt mot surt blir mindre surt, och därför var surkålen och syran från champagnen en bra kombination. Bubblorna passade väldigt fint med det malda köttet, sen låg korven i ett rostat korvbröd och den tonen gifter sig väldigt bra med fatjästa viner. Efter det började jag med sådana provningar. Jag säger aldrig till gästerna vad som är gott eller inte, i stället erbjuder jag dem prova en massa smaker, det är bara kul att bryta normen, säger hon. 

LÄS OCKSÅ: Njut av salta chips till bubblet  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!