Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vin och mat

Publicerad 6 okt 2018 10:00

Italienska favoriter: Välj rätt vin till rätt ost

Osten är en av de viktigaste råvarorna, både på egen hand och i många av Italiens rätter.

Osten är en av de viktigaste råvarorna, både på egen hand och i många av Italiens rätter.

1/2

Foto: Fotolia

  
En lättare och friskare typ av ost, som till exempel ricotta och mozzarella, paras bäst med lättare och friskare viner, enligt experten.

En lättare och friskare typ av ost, som till exempel ricotta och mozzarella, paras bäst med lättare och friskare viner, enligt experten.

2/2

Foto: Fotolia

Ost och vin är en lika klassisk som klockren kombination. Och vad gäller produktion av både ostar och viner i toppklass hör Italien till den absoluta världseliten.

Andreas Grube ger dig tipsen som förgyller middagen. 

Italien. Denna gastronomiska högborg, där smak är religion och där man kanske mer än någon annanstans i världen bemästrat kombinationen av rustik enkelhet och förfinad elegans. Och en av de viktigaste råvarorna, både på egen hand och i många av landets klassiska rätter, är osten.

Höjdarostar som parmesan, mozzarella och pecorino

Taleggio, parmesan, gorgonzola, mozzarella, pecorino. Listan skulle kunna göras lång.  Här i stövellandet tillverkas höjdarostar i alla regioner – alla med sin unika karaktär och smakprofil. Förnäma viner finns det ju också minst sagt gott om. Från Piemonte och Veneto i norr till Apulien och Sicilien i söder. 

Och det finaste i kråksången är att det bästa sättet att avnjuta dem är – tillsammans.

Italienarna är stolta över sin ost, och de tar den på stort allvar. Vad gäller osttillverkningen har italienarna anammat ett liknande system som för vinet, det vill säga med ett skyddat ursprung, DOP (Denominazione di Origine Protetta), som både reglerar vilka ostar som får göras var, plus viktiga detaljer kring produktionen.

Kombinera rätt vin med rätt ost

Men hur ska man då lyckas välja sin ost i det här dignande utbudet? Och kanske framför allt, hur ska man tänka för att lyckas sätta den perfekta vin- och ostkombinationen? Tja, det enklaste sättet är som vanligt att para ihop ost och vin från samma region. Pecorino Toscano sitter till exempel som en smäck med både en chianti classico och en brunello di montalcino, och robiolan gör sig prima som partner med såväl barolo och barbaresco som lättare viner från Valpolicella.

LÄS OCKSÅ: Nebbiolo - lär dig mer om druvan

Prosecco till mozzarella

Ett annat bra knep är att para ost och vin efter intensitet. Alltså, en vällagrad parmesan eller pecorino behöver ett något stöddigt vin med bra struktur, tanniner och kropp. Tänk barolo, amarone, barbaresco, till exempel. En lättare och friskare typ av ost, som till exempel ricotta och mozzarella, paras däremot bäst med lättare och friskare viner, som till exempel prosecco, pinot grigio och torr lambrusco.

Om du har en mer ”stinkande” ost på bordet framför dig, som rejält lagrad taleggio eller en gorgonzola, är det alltid en god idé att sträcka sig efter ett sött vin. Vin santo, brachetto d’aqui eller klassikern marsala är klockrena italienska val, men det går absolut lika bra med en port eller sauternes.

Möjligheterna är som synes många, och enklast är ju att bara gå på sin personliga smak. Det är svårt att misslyckas när det handlar om ost och vin av den här kalibern. 

LÄS OCKSÅ: Prosecco - en mousserande succé 

Ostbricka före eller efter middagen spelar ingen roll

En annan grej jag verkligen älskar med just kombinationen ost och vin är att det aldrig finns dåliga tillfällen att duka fram ostbrickan på bordet och korka upp en pava vin. Före eller efter middagen spelar absolut ingen roll. Och självklart kan ju osten ha självaste huvudrollen i middagen: tre fyra ostar, lite kallskuret, grillat bröd och ett glas rött. Det blir knappast bättre.