EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

I Lindas bistro – vin och mat som lyfter måltiden

Vinexpert Linda Pérez är en mångårig vinskribent som också har en lång erfarenhet från krogvärlden.

1 av 2

I veckans Lindas bistro: Mustigt rödvin från Piemonte till köttfärssåsen och gott vitt vin från Loire till fisk i ugn.

2 av 2

I ”Lindas bistro” får du varje vecka inspiration och kunskap kring vin och mat. 

Linda Pérez kommer välja ut och personligt beskriva viner som passar för olika tillfällen. Här bjuds mat och vinkombinationer som lyfter måltiden, såväl smak som känslomässigt.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Linda Perez är mångårig vinskribent och lång erfarenhet från krogvärlden. Hon ingår också i Allt om Vins vinprovargrupp som testar 7 000 viner varje år.

– Jag brinner för att sprida glädje och kunskap kring vin och mat, säger Linda Pérez.

Missa inte chansen att göra vardag som helg till en fest med ”Lindas bistro” här på Allt om Vin.

Perfekt vin från Loire till fisken i ugnen

Vouvray Domaine Des Lauriers 2017, Loire, nr 6288, 129 kr

Ljuset är tillbaka! Solblå himmel, gatorna sopas rena från grus och därtill – fredag. Det vankas middag med goda vänner. Planen är att lämna jobbet en smula tidigare, fiska upp en fin bit torsk från saluhallen att ugnsbaka med citron, smör, små söta tomater och färska örter. 

Den vill jag servera med nykokt småpotatis och ett svalt vitt vin som kryddar vårkänslorna. En Chenin Blanc från Frankrikes trädgård, Loire, ger ren solgul frukt, krispiga mineraltoner och örtigt inslag. Fräsch, grön och örtig måltid möter fräscht grönt och örtigt vin. Vilken fredagsmiddag!

Recept: Fisk i ugn med tomat och citron

Fruktig Barbera till mustig köttfärssås

Briccotondo Barbera 2017, Piemonte, nr 2773, 89 kr

Fem minuter i tre rusar du in på Systembolaget. De långa köerna skriker lördagsfeeling. Själv ska du direkt vidare till stugan för att röja upp trädgården efter vintern. En fruktig Barbera från klassiskt piemontesiskt vinhus får det bli. 

På söndagen, när trädgårdshandskarna åker av frusna fingrar, korkas den upp till sprakande brasa och puttrande bolognese. Mustigt värre med timjan, vitlök, lagerblad och så vinet därtill, skogsbärsfruktigt med lätt inslag av fat och mjuk kryddighet. 

Var generös med parmesanen och njut gärna vinet i en generös kupa. Vilken söndagsdröm. 

Recept: Bolognese som kan stå länge på spisen och puttra

LÄS OCKSÅ: Fler Lindas bistro

LÄS OCKSÅ: Mer om vin och mat