Det finns många underbara kombinationer när det kommer till påskmat och dryck.
Det finns många underbara kombinationer när det kommer till påskmat och dryck. Foto: Adobe Stock

Guide: Så kombinerar du påskmaten med rätt dryck

Hur skapar du smakmagi mellan påskens rätter och goda drycker? Allt om Vin:s Gunilla Hultgren Karell hjälper dig att hitta rätt.

Det som kan vara knepigt med vin och påsk är att maten spänner över så många smaker. Ägg och sill är ju föga vinvänliga medan lax, fräscha sallader, nykokta primörer och vitlöksdoftande lammstek är härliga vinkompisar. Det kan bli en riktig utmaning att välja ett enda vin till påskbuffén. Det bästa är förstås att ordna en liten dryckesbuffé så att var och en kan välja efter egen smak. 

Två dryckespaket till påskmaten

Jag har testat några olika dryckesvarianter till den klassiska påskmaten och vill här dela med mig av två förslag på dryckespaket. Dels ett tryggt och säkert av traditionellt snitt. Välkända kombinationer som de allra flesta kommer att uppskatta. Dels ett litet mer utmanande förslag som kanske får några ögonbryn att höjas, som sätter snurr på smaklökarna och förhoppningsvis bjuder in till diskussioner.

Jämtlands Påskebrygd och O.P. Anderson Aquavit

Självklara val till påskmat som lax, sill och lamm:

Till sill, ägg, gubbröra och liknande rätter är det självklara valet snaps och öl. En härlig kickstart på påskmiddagen och kombinationen kryddat brännvin, mustigt påsköl med sill och ägg är trygg där man från början vet att det kommer att funka. Klassikern O.P. Anderson Aquavit, nr 42, 284 kr, med distinkt kumminton biter till på ett gott sätt. Jämtlands Påskebrygd, nr 1338, 21:80 (33 cl) med lite rostade drag, aningen sötma och med alkoholhalt på 4,5% blir en bra följeslagare. Utmärkt med återhållen styrka när det även serveras snaps.

LÄS MER: Bästa snapsen i påsk enligt spritexperten 

Till lax, rökt och gravad, sallader, nykokta primörer med kanske ett fräscht citronsmör står en en flaska tysk riesling tryggt på bordet. Ett av de allra mest prisvärda just nu är Leitz Magic Mountain Rüdes- heimer Riesling Trocken 2019, nr 70626, 159 kr. Ett sprittande friskt och ungt vin med finstämd druvighet. Druvorna kommer från branta vingårdslägen vid Rüdesheim i Rheingau och producenten Johannes Leitz vet hur man handskas med riesling. Vinet kan också bjudas som en läskande apéritif.

Marqués de Riscal Reserva

Till lammsteken blir det rioja med liten mognad. Marqués de Riscal Reserva 2016, nr 2573, 159 kr är ett säkert kort. Drag av körsbär, korinter, kakao, dill och tydligt kryddiga toner. Precis vad man önskar sig av ett välgjort riojavin. Här blir det harmoni i mötet mellan mat och vin.

Nya smakkombinationer

Prova med ett glas välkyld, torr sherry till sillen och äggen. Överlag dricker vi alldeles för lite sherry och i kombination med sill och äggrätter får både drycken och maten nya dimensioner. Tio Pepe Fino, nr 8225, 64 kr (37.5 cl) är torrt, friskt med nötiga och lite jästiga toner. Producenten Gonzalez Byass har precis också släppt viner ur den exklusiva Palmas-serien, där fat i olika åldrar väljs ut och plockas ur solera-systemet för att buteljeras separat. Tio Pepe Una Palma Fino, nr 98219, 199 kr (50 cl), har en djup, fyllig smak med delikat sälta. Det kommer säkerligen att snackas och smackas över tallrikar och glas.

Racines du Ciel Cabernet Franc Pearl Morissette

Rökt och gravad lax, sallader och nykokta primörer kan med fördel matchas med ett ungerskt, torrt vitt vin gjort av druvan furmint. Druvan är ju mest känd för att användas till de berömda söta tokajer-vinerna men de torra furmint-vinerna förtjänar all uppmärksamhet. Generellt mycket matvänliga med rik fruktighet och balanserad syra. Det finns några att välja på i Systembolagets sortiment och ett av de bästa ligger i beställningssortimentet, Váradi 2018, nr 75310, 249 kr. Ett vin med härlig attityd, här finns både intensitet och elegans, en lätt blommig ton, stråk av päron och mineraler. Druvorna har vuxit på sluttningen av en slocknad vulkan i Badacsony i Balaton-regionen. Om jag bara kunde få välja ett vin till påskmaten skulle det bli det här – det skulle funka genomgående från sillen till lammet.

LÄS MER: 10 goda viner till påsk – rött, sött och vitt 

Men om det ändå ska korkas upp ett rödvin till lammsteken, är det lika bra att slå på stort och välja Racines du Ciel Cabernet Franc Pearl Morissette 2018, nr 95536, 469 kr från Ontario i Kanada. Det är inte precis varje dag man dricker kanadensiskt vin och här bjuds det på tät, mörksaftig frukt med läcker fatkrydda och fräschör. Alkoholhalten ligger endast på 12,5% och det bidrar till den lättsamma elegansen. Vinet är på tillfälligt besök och är en ljuvlig bekantskap, värt varenda krona. 

Chinon Cuisine de ma Mere

Om man vill hålla budgeten stramare men ändå få en känsla varför druvan cabernet franc passar så bra till örtigt lamm är franska ekovinet Chinon Cuisine de ma Mere 2019, nr 71529, 129 kr, ett bra val. Ett fräscht rödvin med blåbärstoner, drag av skog och örter. Från producenten Nicolas Grosbois som håller fanan högt i Loire.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!