Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Vill du bevara den bästa smaken på ditt bag in box-vin ska du tänka på att undvika detta.
2 AV 2
Foto: VALENTYN VOLKOV / VALENTYN VOLKOV

Matcha vin med ost från Frankrike

Franska ostar och franska viner - vad kan gå fel? Inget! Allt om Vins Andreas Grube ger dig tips på ljuvliga kombinationer. 

Andreas Grube

”Hur styr man ett land som har 246 olika sorters ost?” frågade den forne franske presidenten Charles de Gaulle med glimten i ögat en gång i tiden. Och då underdrev han ändå siffran – det handlar snarare om i runda slängar tusen olika ostar i landet, varav drygt 50 är ursprungsskyddade och reglerade.

Magnifika viner från Frankrike 

Ja, Frankrike är ostlandet framför alla andra, och dessutom ett land fullt av magnifika viner. Och det bästa är: det är superenkelt att kombinera!

Visst, det kan också tendera att bli en smula överväldigande att välja när man kliver in i den parisiska ostbutiken eller när ostvagnen rullar fram på finkrogen. Men det finns olika metoder att tackla det lyxproblemet, och här är mina bästa tips!

Para vin och ost från samma region 

Det allra enklaste är att, som så ofta, para ost och vin från samma region. Det är väldigt sällan det slår fel, så smaksensationen är given, även om valet kanske inte är så äventyrligt. Brillat-Savarin med vit bourgogne, Munster med riesling från Alsace eller en Crotti de Chavignol med ett glas chenin blanc är välbeprövade klassiker som håller i alla lägen. Annars tycker jag att det kan vara kul att ha några olika viner framför sig när ostbrickan åker fram. För det finns ju inte bara ett facit på perfekt smakkombination, alla har vi olika smaklökar och preferenser. 

Ost och vin - tips på hur du kan kombinera 

Brie

Vem gillar inte brie? Mild, len, krämig och charmig. Till en försiktig ost som den här är det bra om inte vinet blir för kraftfullt och eldigt. En chenin blanc från Loire är super, eftersom den har både munfetma och syra. Även en krispig sancerre, en bättre crémant eller en lättare beaujolais är prima alternativ.

Fårost

Det finns hur många olika fårostar som helst runtom i Frankrike, men den gemensamma nämnaren är oftast en förförisk krämighet kombinerat med lätt syrlighet. En krispig sancerre kommer att göra jobbet perfekt!

Comté

Den här hårdosten på ko kommer i många olika varianter, och karaktäriseras av en nötighet som bara blir djupare och mer komplex med lagring. En vinvän av rang som passar med mycket, och även här korkar jag gärna upp Loire-chenin om jag vill ha vitt, och är osten vällagrad gör det ingenting om vinet har lite restsötma i sig. Vill du ha rött är pinot från Bourgogne lysande gott.

Époisses 

En riktig smakbomb, som faktiskt kan bli lite för mycket för somliga. Själv älskar jag den rika smaken, den krämiga texturen och den kryddiga finishen. Även här sitter pinot noir fint, men även en bordeaux eller barolo. Vitt? Varför inte köra på en gewurztraminer! En riesling med lätt sötma sitter också som en smäck.

Morbier

Härlig kombination av det djupt krämigt smakrika och den där lilla jordigheten. Supergott med förslagsvis en syrah från norra Rhône. Eller varför inte testa en roséchampagne, gärna med några år på nacken – hur gott som helst.

Brin d’Amour

Fårost som är vanlig på Korsika, där skalet är täckt med torkade örter, vilket passar fantastiskt till den rika, aningen syrliga osten. Med tanke på närheten till Provence tycker jag att en bra rosé är kalas.

Roquefort

Här finns en lika formidabel som klassisk vinmatchning som är så rätt och klockren att dina smaklökar kommer att jubla, nämligen sauternes. Den här söta nektarn med smaker av saffran, honung, torkad aprikos och nötter är en himmelsk kombo som är svår att ersätta. Men, om du av någon anledning inte gillar sauternes kan även en tawny port eller madeira funka fint. Eller ett kraftigare rödvin som typ Amarone eller Châteauneuf-du-Pape.

Camembert

Här är ett hett tips att satsa på en torr bubblig cider – supergott, inte minst om osten serveras bakad. Champagne sitter också kalas till camembert. Är du sugen på rött tycker jag att du ska välja ett vin med lite lägre alkohol och tanniner.

Serveringstips

Tänk på att ost mår allra bäst av att serveras rumstempererad och inte direkt från kylskåpet. Så låt den ligga framme någon timme innan ostbrickan ska serveras. 

Så länge håller en öppnad flaska vin