Alla regioner har sina egna traditioner. I Emilia Romagna i norra Italien blir det lasagne till påskmat.
1 av 2: Alla regioner har sina egna traditioner. I Emilia Romagna i norra Italien blir det lasagne till påskmat. Foto: lilechka75 - stock.adobe.com
Åsa Johansson är vinskribent och förekommer regelbundet i Allt om Vin.
2 av 2: Åsa Johansson är vinskribent och förekommer regelbundet i Allt om Vin.

Fira påsk med mat och vin som i Italien

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här berättar hon om vad italienarna äter till påsk och tipsar om fem goda viner från Italien.

”Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, är ett italienskt uttryck som betyder ungefär: ”julen med de dina, påsken med vem du vill”. Julen firas inom familjen men under påsken släpper man loss. En del har picknick, andra går på restaurang eller anordnar långlunch på påskdagen med vänner och bekanta. Det enda som är säkert är att det kommer att vara mycket mat och vin.

Olika traditioner

Varje italiensk region har sina egna traditioner och sina traditionella påskrecept. I Neapel äter man Casatiello, ett underbart fluffigt bröd med ägg och salami, som det tar timmar att förbereda. I Rom äter man oemotståndliga friterade kronärtskockor medan i Ligurien äter man hemlagade köttbullar gjorda på lammfärs i tomatsås. 

Pasta blir det också, gärna färsk äggpasta i olika former beroende på var man befinner sig. I Emilia Romagna gör man lasagne med köttfärssås med färsk, grön äggpasta medan i Piemonte gör man små köttfyllda tortellini, som heter Agnolotti al Plin. De serveras med brynt smör och salvia eller i en rik buljong. Lamm äter man så klart, oftast i ugn med potatis och vilda örter som huvudrätt. 

LÄS OCKSÅ: 7 italienska fyndviner

Påsken är också tiden för de första vårgrödorna, som till exempel sparris, kronärtskockor och bondbönor. Sparrisen äter man i all sin enkelhet med olivolja och salt, kokta eller lagda på grillen spelar inte så stor roll. Den godaste sparrisen är vild och svår att finna, platserna där de växer är lika hemliga som det bästa av svampställen i Sverige. 

Kronärtskockor äter man ofta och gärna i Italien. Det finns hur många recept som helst att välja mellan. Kokta, råa skivade med citron, salt och olivolja. Fyllda, friterade, ugnsbakade, you name it! De är svåra att kombinera med vin så personligen tycker jag bäst om när de är fyllda, friterade eller stekta i mycket fett, då går det lättare att välja ett passande vin.  

Färsk pecorino

Bondbönor äter man endast under våren och är ett typiskt vårtecken. I Toscana serveras de i all sin enkelhet med pecorinost och nybakt bröd. Man serverar bondbönorna precis som de är i en stor korg som man ställer bredvid en vacker rund, gul pecorino-ost, som ska vara färsk och inte lagrad. 

LÄS OCKSÅ: Vin till pizzan - det här dricker italienarna själva 

Påskens klassiska efterrätt är La Colomba, en mjuk kaka formad som en duva (colomba) med pärlsocker och mandel på toppen. Den kommer från regionen Veneto och Verona och spreds till resten av Italien i slutet på 1800-talet. 

Påsklunchen brukar ta sin tid och det är inte ovanligt att man sitter kvar vid bordet när eftermiddag övergår till kväll. Någon reser på sig, tar en promenad eller spelar lite fotboll. Det brukar alltid vara personer som hamnar i högljudda politiska diskussioner som de inte kan slita sig ifrån och som sitter kvar vid bordet. Tills det dukas om och allt börjar om på nytt, vill säga. 

 

Åsa Johanssons tips på italienska viner till påsk

Bossi Fedrigotti, nr 73374, 139 kr 

BS, går att beställa på systembolaget.se

En frisk, fruktig och stilren Pinot Grigio från Trentino som passar både till förrätt och till vårgrödorna.

Langhe, nr 73480, 229 kr

BS, går att beställa på systmebolaget.se

En Langhe Nebbiolo från duktiga producenten Massolino gjord på druvan Nebbiolo, precis som i Barolo och Barbresco, men med lättare struktur och mindre strävhet. Passar till pastarätter med köttsås och proteinrika soppor. 

Bianco Trentino, nr 2541, 79 kr

Friskt och fruktigt vin från Trentino som passar till vårprimörer och lättare förrätter.

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano, nr 2144, 159 kr

Till lammet passar det här fylliga vinet gjort på Sangiovese med sin koncentrerade mörka frukt, ekfatskaraktär och fint behållna friskhet 

Moscato d'Asti, nr 7925, 89 kr

Som avslut ett sött och bubbligt vin med låg alkohol gjord på druvan Moscato Bianco.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!