Experternas bästa grill- & vin-kombinationer – 5 tips

1 av 2

Vitt vin och rött vin till grillat.

Foto: Adobe stock

2 av 2: Vitt vin och rött vin till grillat.

Äntligen grilltider! Och finns det något trevligare än grillat i kombination med gott vin?

Vi kollade med Allt om Vins experter för att ge er det bästa av två världar:

Vilka är era bästa, enkla kombinationer? Fem fullträffar!

Andra har också läst

LÄS OCKSÅ: Fyra fynd till grillat! 

Foto: Adobe stock

Gunilla Hultgren-Karells bästa grill & vin-kombination:

Grillade räkor och smakrik rosé

Fräsch sommarmat där räkor med grilltouch smakar extra bra med ett torrt, kraftfullt rosévin – gärna en spansk rosado.

LÄS OCKSÅ: Bästa rosévinerna enligt expertjuryn

 

Andreas Grubes bästa grill & vin-kombination:

Örtkryddad fläskfilé och nebbiolo

Grymt härlig kombo. Grilla fläskfilén hel och snåla inte med kryddorna – det ska vara rikligt med färska örter och vitlök! Låt plånboken avgöra vinvalet: kör en Langhe nebbiolo om du vill gå på budgetspåret och slå till med en schysst Barolo om du vill unna dig en riktig smakfest. Servera köttet med tärnad potatis och grovhackad gul lök som du grillar i folie tillsammans med en rejäl klick smör.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om solälskande druvan nebbiolo  

Erik Thorsells bästa grill & vin-kombination: 

Grillad sparris och riesling

Testa att lägga sparrisen på grillen i stället för att koka den. Flingsalta gärna och komplettera med exempelvis lite parmesan  och/eller smör. Vin på riesling-druvan är en klassiker till sparris i olika former och färger. En torr riesling är grundtipset, men om du spetsar sparrisen med chili behövs lite restsötma i drycken för att möta hettan. Kolla söta "klockan" på Systembolaget!

LÄS OCKSÅ: Snabbguide till tyska rieslingviner 

Håkan Larssons bästa grill & vin-kombination:

Fläskkarré & spansk cabernet sauvignon

Så här gör jag en rubgrillad fläskkarré med äppel- och pepparrotskräm och körsbärspotatis: Dela ett kilo fläskkarré på längden till två "limpor", gnid in dem med valfri rub ur påse. Grilla på indirekt värme (alltså inte över glöden) till 75 grader innertemperatur, cirka 45 minuter. Skiva upp och servera med ugnsrostad potatis (225 grader) blandad med körsbärstomater som får rosta med sista tio minuterna, och en kräm på lika delar majonnäs och gräddfil blandat med riven pepparrot och rivna syrliga äpplen.

I glaset vill jag gärna dricka ett vin som har bra egen karaktär, men som låter smakerna i maten spela fritt. En spanjor med skön mogen frukt och god fatighet får gärna blir valet. (Exempelvis 2013 Torres Gran Coronas cabernet sauvignon Reserva).

LÄS OCKSÅ: Läs mer om spanska viner

Maya Samuelssons bästa grill & vin-kombination:

Grillad kyckling & pinot noir

Älskar grillad, färsk kyckling och en härlig, örtig och juicig pinot noir till detta. En varm sommarkväll är detta vin helt underbart att servera lite svalt. Ju bättre kvalitet på vinet desto godare…

LÄS OCKSÅ: Så väljer du rätt vin till grillad mat 

LÄS OCKSÅ: Systembolagets bästa Zinfandel-viner 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!