Experten: Så matchar du hamburgare med ett glas vin

Vin fungerar alldeles utmärkt till en burgare.

Foto: Shutterstock

1 av 2: Vin fungerar alldeles utmärkt till en burgare.

Håkan Larsson är en av Allt om Vins vinexperter.

2 av 2: Håkan Larsson är en av Allt om Vins vinexperter.

Hamburgare är en favorit bland många. Men hur ofta dricker du ett glas vin till, i stället för den klassiska colan eller ölen? Dags att tänka om. Vi bad vinexperten och bloggaren Håkan Larsson om tips på hur man bäst matchar vin och burgare.   

Andra har också läst

Hamburgare är en riktig klassiker som de allra flesta gillar. En den föredrar den enkel med bara kött och bröd, andra vill ha ost och vissa tycker om att slänga in halva kylskåpet mellan brödbitarna. 

Tillbehöret framför alla andra tillbehör till en burgare är så klart pommes frites. Men när det kommer till dryck är det inte lika självklart. 

En cola är klassiskt på världens alla hamburgerkedjor och hak. Och pratar vi alkohol så skulle nog de flesta öppna en öl till sin hamburgare. 

Men vad många kanske inte tänker på är att ett glas vin kan vara alldeles fantastiskt gott till burgare.

LÄS OCKSÅ: Mat-profilen: "Jag dricker vin till burgaren" 

Kanske är det något du skulle testa nästa gång du grillar, steker eller köper din hamburgare? 

Frågan är förstås vad man ska dricka för vin? Det beror så klart på burgaren och tillbehören. Men vi bad ändå Allt om Vins expert Håkan Larsson om några tips på hur man ska tänka när man kombinerar just hamburgare och vin. 

– Burgare är rustik mat - välj vin i samma stil. Inte för finessrikt och moget, mer frukt och gärna hyggligt med alkohol. Liksom stadiga syror för att möta de ofta feta tillbehören, och gärna lite struktur, tanniner, som tar hand om köttsaften.

LÄS OCKSÅ: 15 goda öl till årets grillfester 

Han passar också på att ge några handfast tips:

– Välj gärna något från Nya världen, som 2017 Reyneke Vinehugger Cabernet Merlot, nr 6455, 89 kr, eller en mustig Côtes-du-Rhône: 2016 Mont Redon Côtes-du-Rhône Reserve, nr 5461, 115 kr.

 Den 28 maj är det hamburgarens dag, det vill säga internationella burgardagen. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer