Experten: Så kombinerar du mat och vin

1 av 3: Vinexperten Andreas Grube tipsar om hur du kan kombinera mat och vin

2 av 3

Tänk på syran och sötman när du kombinerar vin och mat.

Foto: Fotolia

3 av 3: Tänk på syran och sötman när du kombinerar vin och mat.

Att kombinera vin och mat är inte helt enkelt. 

Experten Andreas Grube lär dig därför några enkla knep.

Läs guiden och kolla in tv-klippet här under - så kanske nästa middag blir en succé!

Andra har också läst

Rätt vin till rätt mat kan lyfta en middag till helt nya höjder. Att lyckas med kombinationen är dessvärre inte alltid helt enkelt. Bra då att Allt om vins egen vinexpert Andreas Grube delar med sig av sina tips. 

–Det första som gäller är att det egentligen inte finns några regler, utan det är alltid din personliga smak som ska styra. Vill du köra vitt till köttet och rött till fisken, då gör du det, säger Andreas. 

Däremot finns det några konkreta nycklar som kan vara bra att ha med sig när man  ska hitta den perfekta kombon - som att tänka på syra och sötma.  

Syra i vinet till syrlig mat

–Syra i mat kommer att dämpa upplevelsen av syra vinet. Så har du en syrlig maträtt, som en hollandaisesås, så behöver du också ett ganska syrligt vin. Annars kommer vinet upplevas som rätt sött, avrundat och platt, förklarar vinexperten. 

LÄS OCKSÅ: Margarita - recept på klassisk cocktail

Sötma i vin till dessert

Detsamma gäller med sötma. 

– Sötman i maten dämpar och balanserar ut sötman i vinet. Har du en dessert kommer du behöva ett sött vin. 

I vin- och matvärlden pratar man ofta också om smakbryggor. Det är helt enkelt komponenter eller ingredienser som får vinet och maten att mötas. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig låta som en vinkännare

–Två klassiska smakbryggor är salt och fett. Det kan du laborera med i matlagningen om du känner att du inte riktigt får ihop kombon, förklarar Andreas Grube.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!