Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ricka_kinamoto - stock.adobe.com

Experten: Så enkelt matchar du vin och pizza – den ultimata guiden

Pizza och vin är en klassisk kombination som alltid går hem. Men hur vässar man smakerna och matchningarna? Allt om Vins Andreas Grube bjuder på några enkla knep.

Att ställa fram en pizza och en flaska vin på bordet är aldrig någonsin fel, och risken att gå bort sig i matchningen är minimal, för att inte säga obefintlig. Pizzan har ju allt det där som vin mår bra av; brödet, och inte minst fettet och saltet. Kort och gott är pizzan vinets bästa kompis. 

Men samtidigt finns det ju en oändlig uppsjö av olika pizzatyper, så visst kan man fundera på några små nycklar som ändå borgar för extra succé i munnen.

Prosecco till pizza bianca

Om vi börjar med det som kallas pizza bianca, alltså ”vit pizza” utan tomatsås, så är de ofta något mildare och försiktigare i smakerna, så där kan det vara idé att inte panga på med ett alltför maffigt rött utan snarare snegla åt den vita hyllan. Någon form av pinot gris blir toppen, eller varför inte en torr prosecco eller en chardonnay med försiktiga fattoner.

Prosecco funkar bra till pizza bianca. Foto: deagreez - stock.adobe.com

God röda viner till klassisk pizza med tomatsås

Adderar vi tomatsåsen får vi genast en rikare smak, och om vi utgår från en Margherita, med bara tomat och ost, är det suveränt gott med exempelvis en saftig och lätt dolcetto eller barbera. Även pinot noir med schyst fruktighet, exempelvis från Australien eller Nya Zeeland, är kalas.

Lägger vi också till kött i någon form – prosciutto, oxfilé, salami och liknande – kan det i stället vara läge att plocka fram klassikernas klassiker: en röd Chianti Classico. Sangiovese är generellt en druva som gör sig väldigt bra med tomatsås, och många chiantiviner har också tillräckligt med tanniner, syra och kryddighet för att möta upp den här typen av smakrika pizzor perfekt. 

Är pizzan väldigt smakstark, med chilihetta och mycket pepprighet, höjer jag däremot ett försiktigt varnande finger för att välja ett alltför kraftigt och alkoholstarkt vin. Kryddhetta har en tendens att göra maffiga rödviner bittra och eldiga på ett ganska ocharmigt sätt. Där kan det i stället vara lämpligare med ett fruktigare rött utan för mycket tanniner. Varför inte en beaujolais?

Rosévin till vegetarisk pizza och skaldjur

Är pizzan vegetarisk beror vinvalet såklart mycket på kryddning, men ofta vill man ju få fram de rena smakerna i grönsakerna, så där tycker jag ofta att rosévin är klockrent, särskilt om du serverar den några grader varmare än kylskåpssvalt. En vitpepprig grüner veltliner eller en verdejo kommer inte heller göra någon besviken.

Fisk och skaldjur då? Samma sak där, en rosé kan göra jobbet fint, och jag slår också gärna ett slag för andra klassiska fisk- och skaldjursviner som förslagsvis portugisisk vinho verde, krispig sauvignon blanc – eller någon form av mousserande, typ crémant.

Vad dricker man egentligen till en klassisk Hawaii? Andreas Grube har några tips. Foto: Seba Tataru / sebatataru.ro

Vin till kebabpizza och Hawaii

Sedan måste vi ju ändå nämna lite mer oortodoxa, men likväl populära, pizzor som kebabpizza och Hawaii… 

Vad gäller den första är det sjukt mycket smaker som samsas på tallriken, och jag skulle nog välja ett rött vin med mycket frukt och lite tanniner. Som en chilensk eller argentinsk malbec till exempel, eller annars en cinsault från Frankrike eller Sydafrika. Vad gäller Hawaii är det ananasen som sticker ut i smakprofilen med sin påtagliga sötma och där kan det faktiskt vara på sin plats med en riesling med sötaktiga övertoner. Något från Mosel kommer sitta fint, eller till och med någon halvtorr riesling i kabinettstil.

Ja, ni hör ju: möjligheterna är många, och det bästa är att hur du än kombinerar så kommer det bli gott, just för att pizza är en så mångfacetterad och förlåtande maträtt. 

Salt och peppar hjälper vinet på traven

Som vanligt går det ju också alltid att parera smaker genom att addera ett extra stänk salt, några drag med pepparkvarnen, lite extra parmesan på toppen eller kanske någon färsk ört som kan hjälpa vinet på traven.

Framför allt är pizza kul eftersom det är en så lekfull och prestigelös maträtt. Därför inbjuder pizzan också till experiment – både vad gäller topping och vinkombinationer. Dessutom är den gjord för att delas, så att man kan smaka av varandra och se vilken som är godast.

Bara att värma på ugnen och sätta igång. Skål!