Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Vin i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Till en boeuf bourguignon finns det många viner som passar.
Till en boeuf bourguignon finns det många viner som passar.
Till en boeuf bourguignon finns det många viner som passar.
Allt om Vins Andreas Grube.
Allt om Vins Andreas Grube.
Allt om Vins Andreas Grube.
1 AV 3
Vinexperten Andreas Grube tipsar om hur du kan kombinera mat och vin
2 AV 3
Till en boeuf bourguignon finns det många viner som passar.
Foto: Denis Karpenkov / 2016, Denis Karpenkov, www.deniskarpenkov.com
3 AV 3
Allt om Vins Andreas Grube.

Experten: Hitta rätt vin till klassiska franska grytor

Äntligen höst! 

Här får du hjälp av Allt om Vins dryckesexpert, Andreas Grube, att bota eventuellt hösttrötthet med den bästa sortens mediciner: värmande franska grytor och goda viner.

Andreas Grube

Jag ska villigt erkänna att hösten generellt inte är min bästa årstid. Det där att skymningen kommer tidigare för varje dag, hur kyliga vindar blåser runt knuten och viskar om annalkande vinter.

Men det finns saker jag verkligen älskar med hösten, nämligen maten! Svampen, skaldjuren – och inte minst alla härliga grytor som man kan roa sig med. Matlagning som är enkel men som ändå kan tillåtas ta tid. När det puttrar på spisen och fyller rummen med väldoft, samtidigt som man korkar upp något gott att sippa på.

En guldgruva att ösa ur

Personligen vänder jag mig gärna mot det franska köket när det vankas grytor. Här finns en guldgruva att ösa ur; smakrika anrättningar som dessutom är vinvänliga till tusen. Behöver du tips på hur du ska tänka med mat- och vinmatchningarna? Självklart, här är några personliga favoritkombinationer!

Både öl och vin fungerar till moules

Om vi börjar med lite läckerheter från havet så blir första stopp moules marinières, ”sjömanshustruns musslor”. En rätt som jag gärna lagar året om, men extra gärna under hösten. Här är det allra enklaste rådet att dricka samma vin som du lagar musslorna med. En muscadet sèvre et main från västra Loire är en favorit, liksom torr Alsaceriesling eller kanske en pinot gris. En öl fungerar också utmärkt till moules, gärna då någon form av veteöl.

Goda viner till bouillabaisse

En annan favorit är bouillabaisse, den sydfranska anrättningen där man kan leka lite som man vill med fisk, skaldjur, grönsaker och örter. Här beror vinvalet så klart på hur du tar dig an rätten, och det finns gott om viner som passar finfint. Vita viner med bra kick i syran är alltid klockrent, till exempel något från Sancerre eller en sauvignon blanc från Bordeaux. Även lite lättare rödviner kan vara lysande gott till, som oekad cabernet franc från Loire eller någon sval pinot noir. 

Det här är också en rätt som ofta gifter sig snyggt med rosévin, så om du har någon bortglömd flaska kvar från sommaren är det bara att korka upp!

Pinot noir och syrah till Coq au vin

Coq au vin är också en härligt fransk paradrätt som ger kocken stort utrymme till egen tolkning, och som också är väldigt svår att misslyckas med. 

Grundreceptet säger ungtupp kokt i rödvin, men att koka den i vitt vin kan också vara magiskt gott. I Frankrike sätter man ofta regional prägel på grytan genom att använda de inhemska viner som man själv producerar, och så kan man så klart tänka hemma också. Koka tuppen (eller kycklingen, går ju bra det med) i samma vin som du sedan dricker till. Själv väljer jag ofta någon pinot noir. Syran gör sig suveränt i grytan, och fågel och pinot noir är ju alltid en ljuvlig kombination.

Testa annars en syrah i lättare och fräschare stil. Kryddigheten och pepprigheten i vinerna piffar verkligen upp rätten, tycker jag.

Mycket vin att välja på till boeuf bourguignon

Givetvis kan vi inte snacka om franska grytor utan att nämna boeuf bourguignon. Här har vi ju en bra vägledning redan i namnet, och ja, att poppa en röd bourgogne här är aldrig fel. Samtidigt är det här också en mångfacetterad och ytterst vinvänlig rätt, så var inte rädd att testa andra rödviner, både i grytan och till maten.

En beuajolais är lysande gott till, om du vill ha något lite lättare. Samtidigt kan något från Bordeaux vara magiskt – men det går också utmärkt att söka sig utanför Frankrikes gränser. En klassisk spansk rioja gör sig fint, liksom mencía från Ribeira Sacra eller någon höghöjdsodlad malbec från Argentina.

Härlig matlagning

Givetvis finns det en uppsjö av andra smaskiga franska grytor att festa på, men oavsett vilken är det svårt att gå fel när det handlar om den här typen av matlagning. Låt smaklökarna styra och sätt din egen touch på grytorna – där även tillbehör och kryddning kan vägleda vinvalet.

Det här är ju också härlig matlagning just för att det tillåts ta tid, och man kan gå tillbaka till grytan och smaka och justera allteftersom.

Njut av höstens alla smaker! Skål!