Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experten: 5 riktigt goda viner som passar perfekt i höst

Till svamp, skaldjur och värmande rätter – här tipsar vinexperten Andreas Grube om fem viner med höstiga förtecken.

2017 Domaine de la Bournaire, Loire, Frankrike, nr 5799, 109 kr Ekologiskt 

Ett klockrent vin att plocka fram när det dukas fram kräftor eller andra salta skaldjur på bordet – en muscadet från västra Loire som bjuder på färska örter, vitpepprighet, citrusfräschör och lätt havssälta i klockren kombination.

2018 Château de Pierreux, Beaujolais, Frankrike, nr 2293, 125 kr 

Enkelt men riktigt trevligt vin på druvan gamay. Här snackar vi framfusig tillgänglighet i form av korgar fulla med skogsbär, lätt fatkrydda, färska örter och ett stänk peppar. Servera svalt i stora kupor och klunka på egen hand eller till svampmackan.

2016 Langhe Nebbiolo Pio Cesare, Piemonte, Italien, nr 7306, 179 kr 

Nebbiolo och svamp är en lika klassisk som klockren matchning, och det här vinet bjuder på alla typiska nebbiolosmaker som nypon, lagerblad, körsbär, nougat och bergamott. Sitter som en smäck till förslagsvis en kantarellrisotto.

2017 Allesverloren Shiraz, Swartland, Sydafrika, nr 29002, 125 kr 

Härligt vin i fyllig och fullmatad stil, där doft och smak bjuder på björnbär, lakrits, svartpeppar, choklad och lite järnig köttighet. Mycket vin för pengen, och en pava som gör sig snyggt till det mesta vad gäller kryddigt mustiga grytor.

Gosset Grand Rosé Brut, Champagne, Frankrike, nr 7405, 497 kr

Rosébubbel är alltid riktigt härligt, och det är en vinstil som i allra högsta grad fungerar lysande till höstens alla godsaker. Det här är en personlig favorit i det fasta sortimentet; rik på smultron, mariekexhasselnötter och blodgrape.