Foto: 204066891

Experten: 10 riktigt goda fyndviner till pizza

Vin och pizza är ett vinnande koncept. Här tipsar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell om några höjdarkombinationer.

Bubbel:

2015 Rotari Brut Riserva, Italien, nr 7567, 129 kr

Norditalienskt bubbel med pigg, fräsch smak med inslag av äpplen, kex och lite grape.   Läckert till en pizza toppad med bresaola, rucola och parmesanflagor.

Betyg: 5 av 5

Vilarnau Brut Nature Organic, Spanien, nr 7731, 99 kr

Ekologisk cava med aptitretande fräschör, inslag av mandel och citrus. Fräscht till minipizzor med pesto och pinjenötter som tilltugg.

Betyg: 4 av 5

Vitt:

2019 Collevite Falerio Pecorino, Italien, nr 2391, 79 kr

Ekovin med toner av melon, örter och citrus. Ung, sprittande fräschör. Gärna till en skaldjurspizza.

Betyg: 5 av 5

2019 Domaene Gobelsburg Langenlois Grüner Veltliner, Österrike, nr 6287, 119 kr

Friskt, energiskt med stråk av päron, örter och en lätt vitpepprig touch. Gott till en pizza toppad med rökt lax, dill och citron.

Betyg: 5 av 5

 

2019 Masi Masianco Pinot Grigio Verduzzo, Italien, nr 2415, 99 kr

Lätt, frisk och pigg smak med drag av grape och päron. Passar en klassisk pizza Margherita med mozzarella, tomat, basilika.

Betyg: 4 av 5

2018 Biecher Riesling Réserve, Frankrike, nr 2198, 89 kr

Alsacevin med friska, druviga toner, stråk av gröna äpplen och citrus. Gärna till en tarte flambé - pizza med crème fraiche, lök och rökt fläsk. 

Betyg: 3 av 5

Rött:

2018 Col d´Orcia, Italien, nr 2576, 149 kr 

Inbjudande med drag av körsbär och lätt krydda och balanserade syror. Bra energi och fräschör i avslutningen. Ekologiskt. Fin kombo med en calzone.      

Betyg: 5 av 5   

2019 La Corte del Pozzo Bardolino, Italien, nr 2340, 95 kr   

Ungt, lättsamt och tydligt friskt med drag av bär, viol och färska örter. Ekologiskt. Servera svalt till en klassiker som capricciosa.

Betyg: 4 av 5

2018 Vicor Garnacha, Spanien, nr 2240, 99 kr

Lite yvigt och smakrikt, drag av skogshallon, kakao och en lätt pepprig ton. Gärna till en kryddig salami-pizza.

Betyg: 4 av 5

2019 Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, Chile, nr 6603, 79 kr

Mjukt i lätt stil med drag av jordgubbar och lätt ton av lakrits. Passar fint till exempelvis en kantarellpizza med bacon och färska örter.

Betyg: 3 av 5

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!