Dryck till sushi – tio klockrena kombinationer

Sushi är en rätt med många smaknivåer: sälta, wasabihetta och ren, elegant finess på samma gång. Så vad väljer man för dryck?

Här är en enkel snabbguide till några klockrena val.

Sake är kanske det mest uppenbara valet.

1. Sake


Kanske det mest uppenbara valet, men inte helt lätt att hitta rätt bland alla sakestilar. Leta förslagsvis efter en torr variant som exempelvis Junmai Ginjo (nr 145) eller en variant med lätt sötmanyans, som Matsukara Junmai Shu (nr 130).


En torr finosherry är ett klockrent val till sushi.

2. Fino


En torr finosherry är ett klockrent val till sushi. Fräscht och rent med krispiga gröna äpplen, citrus, jästtoner och en sylvass syra. Fino Inocente (nr 8202), Tio Pepe Fino (nr 8225, 60 kr) och Lustau La Ina Fino (nr 8204) är alla säkra kort.


En variant av fino som lagrats vid kuststaden Sanlúcar de Barrameida.

3. Manzanilla


En variant av fino som lagrats vid kuststaden Sanlúcar de Barrameida. Manzanillan är generellt lättare i stilen, och har även en viss sälta i smaken. Spana in till exempel in Alegria Manzanilla (nr 8379) eller La Guita Manzanilla (nr 8201).


”Sur lie” betyder att vinet lagrats på sin jästfällning.

4. Muscadet sur lie


”Sur lie” betyder att vinet lagrats på sin jästfällning och det här är lätta, friska, krispiga viner som bjuder på gröna äpplen, färska örter, citrus, jäst och mineralitet. Muscadet Sèvre et Main sur lie 2015 (nr 2275) är ett fynd i kategorin.


Frisk syra, massor av citrus och en flintaliknande mineralitet.

5. Chablis


Frisk syra, massor av citrus och en flintaliknande mineralitet – kort och gott toppen till sushi. En enklare variant går alldeles lysande, som exempelvis Petite Chablis Domaine Sainte Claire 2015 (nr 5588) eller Chablis Le Finage La Chablisienne 2015 (nr 70561). Vill man satsa en extra slant är Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre (nr 5587) värd att spana in.


Rieslingviner är lika klassiska som klockrena val.

6. Riesling


Rieslingviner är lika klassiska som klockrena val, och här är det lite en smaksak vilken väg man vill gå: snustorrt eller med lätt sötma. Gustave Lorentz Riesling Reservé 2015 (nr 22257) eller Loimer Lenz Riesling 2015 (nr 4350) är lysande om man vill ha ett torrt vin. Har man mer kryddstark mat på tallriken, som spicy tuna rolls, är det en god idé att välja något med lite sötma, som Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2015 (nr 5810).


7. Mousserande


Här är valen många – så låt smaklökar och plånbok styra. Prosecco är ofta ett smart val, eftersom de vinerna har en fin fruktighet som samspelar väl med maten. Prova till exempel Bacio della Luna Prosecco Superiore Brut (nr 2332).


En kall lager i glaset är aldrig fel.

8. Öl


En kall lager i glaset är aldrig fel. Asahi Super Dry (nr 1556) är toppen om man vill gå på det asiatiska spåret. Annars fungerar även uppfriskande klassiker som Red Stripe (nr 1531).


9. Rödvin


Inte helt enkelt till sushi, men om du absolut vill ha rött i glaset ska du satsa på en lätt och frisk variant som beaujolais. Beaujolais-Villages 2015 (nr 5003) eller Morgon Victor Berard 2013 (nr 5563) fungerar fint.


Ett hederligt glas vatten är klockrent till sushi.

10. Vatten


Ja, faktiskt. Ett hederligt glas vatten, gärna med bubblor för den som vill, är klockrent till sushi och sashimi. Rent, fräscht, uppfriskande. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!