EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Därför funkar rött vin till fisk och vitt till kött

Det finns inget rätt och fel, säger Maya Samuelsson. Men det finns några grundprinciper som är bra att känna till.

Foto: Shutterstock

1 av 2

Allt om Vins expert Maya Samuelsson.

2 av 2

Serverar du alltid rött till kött och vitt till fisk?

Dags att tänka om.

Rött vin passar utmärkt till panerad fisk. Vitt smakrikt vin fungerar bra med kryddig ugnsbakad kyckling och champagne är gott till friterad mat.

Vinexperten Maya Samuelsson lär dig bryta mönstren.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det finns en grundprincip, att vitt är bra till fisk och rött till kött. Teorin är att smakerna i mat och vin inte ska döda varandra.

Mat vet vi oftast hur den smakar. Om vinet inte är gott till maten, skyller vi på vinet. Men det kan likaväl bero på att kombinationen inte fungerar. Samma vin kan smaka utmärkt till en annan rätt, menar Maya Samuelsson.

Rött vin smakar mycket. Vid tillverkningen får skalet finnas kvar och där finns mycket smak som går över till vinet. Den röda färgen, tanniner som ger strävhet och fylliga aromer kommer från skalen. Det är därför som rött vin passar till rött kött som har mycket smak.

– Men det är inte bara svart och vitt.

LÄS OCKSÅ: Ekologiskt vin - lär dig mer om ekosnacket

Rött till fisk

Rött går utmärkt att servera till fiskrätter.

– Gärna då fisk som serveras med feta såser. Det fungerar också till panerad fisk och fisk som smaksatts med kryddor eller vitlök, säger Maya Samuelsson.

Fiskrätter som helt enkelt har mycket smaker. Då tycker hon att man ska tänka på lättare röda viner.

– Bäst fungerar det med vin gjort på druvan pinot noir eller från franska distriktet Beaujolias. Där tillverkar man lättare rödviner.

Maya Samuelssons röda val till fisken:

Saint Clair Pinot Noir 2016, nr 16015, 109 kr

Ursprung: Nya Zeeland, Marlborough

Druva: Pinot Noir

Fleurie Les Hauts du Py 2016, nr 95249, 179 kr

Ursprung: Frankrike, Beaujolais Cru, Fleurie

Druva: Gamay

Vitt till kött

Vitt vin fungerar bäst till ljust kött som kyckling och fläsk och det gäller att välja vita viner som är smakrika. Detta kan exempelvis vara fatlagrade viner eller viner med ålder och mognad. En hög syra i vinet är även väldigt bra i kombinationen mat och vin.

– När kyckling och fläskkött serveras med feta tillbehör som smör, nötter och krämig potatis, då kan ett vitt vin med hög syra friska upp maten.

Då är det toppen att välja ett vin från det franska distriktet Bourgogne.

– Där jobbar de ofta med att fatlagra sina viner. Området har ett relativt svalt klimat vilket gör att druvan chardonnay som är vanligast får en fantastik fin syra.

Själv har hon tips på två lite annorlunda kombinationer som att dricka champagne till wienerschnitzel och friterad mat som pommes frites.

– Champagne har under sin tillverkningsprocess, av att lagras på jästfällning, fått en brödighet passar utmärkt till friterat och den höga krispiga syran är utmärkt till fet mat, säger Maya Samuelsson.

Maya Samuelssons vita val till köttet:

Olivier Leflaive Les Sétilles 2016, nr 5657, 196 kr

Ursprung: Frankrike, Bourgogne

Druva: Chardonnay

Nicolas Feuillatte Millésimé Blanc de Blancs 2008, nr 7592, 329 kr

Ursprung: Frankrike, Champagne

Druva: Chardonnay

Däremot tycker hon att det är lite svårare att välja vitt till rött kött.

– Det finns undantag men här behövs mer kunskap och tankegång för att köttet inte ska ta över maten. Men det är viktigt att tänka på att vi alla är och tycker olika när det kommer till mat och vin i kombination. Det finns inga rätt och fel, säger Maya Samuelsson.

LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen skillnaden mellan billigt och dyrt rödvin